2019-06-26 Skogsägare riskerar böter efter Alfrida https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/06/logs-970923_1920.jpg

Skogsägare riskerar böter efter Alfrida

Det stormfällda virket måste ut ur skogen senast den 1 juli. Bild: Pixabay/cc
Bild: Pixabay/cc
Nyheter
Trä

Senast den 1 juli måste skogsägare som drabbades av stormen Alfrida ha tagit bort stormfällt virke, annars hotar böter, uppger SVT Stockholm. 

Det är Skogsstyrelsen som satt datumet i syfte att minska risken för angrepp av granbarkborren. Totalt fälldes omkring 1 500 000 kubikmeter skog i stormen Alfrida och störst skador fick trakterna runt Norrtälje.

– Det är en allvarlig situation. I och med att vi har haft så varma somrar och dessutom den här stormen som för med sig mycket färskt material för granbarkborrarna att lägga sina ägg i så är vi absolut oroliga, säger Hanna Glöd, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, till SVT.

Enligt skogsvårdslagen riskerar den som inte hinner ta bort sitt virke polisanmälan och böter. Skogsstyrelsen kan ge dispens från kravet, men har enligt SVT beslutat att ge dispenser restriktivt på grund av den stora risken för massförökning av granbarkborre.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!