Trä
2 min lästid

Uppåt för svenskt byggträ

30:e maj 2017, 12:49
Uppåt för svenskt byggträ
Det byggs allt mer i trä i Sverige. Det gäller både större bostadsbyggnationer och mindre hemmabyggen.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Det råder fortsatt stark efterfrågan på byggträ på den svenska marknaden. För tredje året i rad ökar Södra försäljningsvolymen till svensk bygghandel.

Det byggs allt mer i trä i Sverige. Det gäller både större bostadsbyggnationer och mindre hemmabyggen. Försäljningen är delvis säsongsbetonad, då det byggs och säljs mer under de varmare månaderna. 2017 har börjat bra trots ett relativt kyligt väder, och maj månad ser mycket stark ut.

– Vi ser en bred samhällstrend. Trä efterfrågas mer och mer som byggmaterial, och det gäller både privata byggen och lösningar för flerbostadshus, förklarar Fredrik Gustavson, försäljningschef Södra Wood. Träbyggnation är det i särklass mest klimatsmarta alternativet, och allt fler förstår vikten av det.

Stabil och långsiktig ökning
Södra ökade sin leverans till svensk bygghandel med sex procent under årets första tre månader jämfört med föregående år . Ökningen för svenskt byggträ är stabil och har hållit i sig sedan 2015. 2016 blev ett mycket starkt år, då Södra levererade nästan 285 000 kubikmeter byggträ. Den svenska marknaden är den enskilt största när det gäller Södras försäljning av byggträ till industri och bygghandel. Totalt ca 30 procent av Södras försäljning går hit.

En särskild trend som Fredrik Gustavson ser är komplementsbyggnader i trä, såsom garage, carportar, altaner och utedäck. Småhusproduktionen går på högvarv och detta ger merförsäljning. Framförallt har byggnation av utemiljöer i trä blivit allt vanligare.

– Man vill ha uteplatser med mycket yta och med hög kvalitet, förklarar Fredrik Gustavson. Många ser den dubbla vinsten i att använda ett material med tilltalande egenskaper för både komfort och estetik som dessutom är klimatsmart. Vi undersöker kontinuerligt nya lösningar för att möta dessa behov, och har till exempel nyligen lanserat en ny trall för just utemiljöer.

#byggträ #södra #trä
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0