Den massiva elektrifieringen av samhället är både välkommen och oundviklig. Stigande elkonsumtion samt en ökad andel vind- och solkraft innebär samtidigt stora utmaningar för det svenska elnätet. En del av lösningen finns i det nya affärsområdet Fortum Spring.
Ett ökat behov av elektricitet kombinerat med en omställning till väderberoende energikällor skapar utmaningar. Det handlar både om de snabba variationer som uppstår i elnätets balans mellan produktion och konsumtion, samt de effekttoppar som uppstår under höglasttimmar. För att möta dessa utmaningar behöver elsystemet balanseras genom nya innovativa lösningar.
Som tur är finns det redan gott om energilager i samhället, bland annat i våra fastigheter och industriverksamheter som kan nyttjas för balansering. Svenska Kraftnät beslutade sig därför 2019 för att öppna upp en ny marknadsplats för handel med denna förbrukningsflexibilitet.
Det handlar alltså inte om att sälja energi, utan om att bistå med möjligheten att öka eller minska sin egen konsumtion vid behov. Därmed kan man tillgängliggöra en viss kapacitet för att systemet ska kunna behålla sin stabilitet under dygnets alla timmar.
Goda affärsmöjligheter
Att sätta ett värde på effekten har skapat intressanta affärsmöjligheter för företag som har naturliga energilager i sin verksamhet.
Stefan Bergsten är affärsutvecklare på Fortum Sverige och arbetar i dag främst med det nystartade affärsområdet Fortum Spring. Han menar att det finns ett stort utbud av potentiella tillämpningar framöver.
– Vi kan se att industrier kan erbjuda flexibilitet genom att optimera sina industriprocesser; elbilar kan ladda lite långsammare och kommersiella fastigheter kan reglera sina kyl- och värmesystem för att få in extra pengar. I regel handlar det om system där regleringen blir så pass kortvarig att den inte ens märks. Men för elnätet kan det ha en stor positiv effekt.
Fortum Spring grundades initialt i Finland, där man kopplade en styrenhet mot varmvattenberedaren i tusentals olika privathushåll. Med hjälp av smart mjukvara kunde outnyttjad effekt aggregeras och säljas på marknaden som en enhet.
Stefan Bergsten poängterar att aggregering av mindre laster var intressant och nydanande.
– Men för att få ekonomi i mindre laster har vi utvecklat cloud to cloud-lösningar så att man varken behöver hårdvara eller installatör för att kunna ansluta flera olika typer av laster. Det kan till exempel vara elbilar, som vid aggregering kommer göra en stor nytta för elsystemet.
Klicka här för att läsa mer om avancerad elhandel.
Brygga till marknaden
Fortum Spring vill vara en brygga mellan företagskunderna och Svenska Kraftnät på denna nya marknad. Genom att implementera mätning och mjukvara kan leveransen ske per automatik enligt en shared revenue-modell.
– Dagligen prognosticeras hur mycket kapacitet man kan tänkas sälja och lägger ett bud till Svenska Kraftnät. Sen ser våra egenutvecklade algoritmer till att kapaciteten levereras enligt avtal. Den här typen av flexibilitetsmarknad är redan utbredd i Europa, och jag tror att behovet bara kommer att öka i framtiden, säger Stefan Bergsten.
Stort intresse bland svenska bolag
Rikard Dagerbäck är ansvarig för Fortums större företagskunder i Sverige. Han ser ett stort och växande intresse för flexibilitetslösningarna i den pågående energirevolutionen.
– Vi har hittills identifierat ett antal segment där Fortum Spring kan fungera väl, och vi är i dialog med ett antal kunder. Såväl industrier som fastighetsbolag har varit mycket positiva så här långt.
Ett konkret case återfinns i Stockholm, där Fortum Spring inlett ett samarbete med internetleverantören Bahnhof. Genom att använda sina serverhallar som virtuella kraftverk kan bolaget sälja 0,3 MW kapacitet i balanskraft till elsystemet. I verksamheten handlar det om en effektminskning som sker på millisekunder i taget.
– Allt som har en viss tröghet går bra att utnyttja, säger Rikard Dagerbäck. Temperatur är ett bra exempel. Om du stänger av element eller kylrum i ett par minuter gör det ingen egentlig skillnad för verksamheten. Våra kunder måste helt enkelt fundera på vilken typ av förbrukningsflexibilitet de har och hur mycket man kan avvara utan att störa sin egen produktion.
Lönsamhet och samhällsnytta
Rikard Dagerbäck menar att många små åtgärder i de interna energisystemen i längden kan skapa årliga intäkter på miljonbelopp – samtidigt som man bidrar till konkret samhällsnytta på köpet.
– Det finns absolut stora summor att hämta om man kommer upp i megawatt-nivåer. Det krävs inte heller någon egentlig investering eftersom vi ansluter oss via kundens molnbaserade system eller via egenutvecklad hårdvara. Därefter fjärrstyr vi enheterna med vår programvara. Som kund kan du fortsätta verksamheten som vanligt eftersom vi sköter all kontakt med Svenska Kraftnät. Du behöver bara invänta de nya intäkterna, avslutar Rikard Dagerbäck.
Vill du veta mer om Fortum Spring? Kontakta Fortums rådgivare här: https://www.fortum.se/foretag/kontakta