2016-08-16 Kompletta produkter viktigt för Hasta AB https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2016/08/hasta.jpg

Kompletta produkter viktigt för Hasta AB

Solskydd

Det nu mer internationellt kända företaget Hasta AB inledde sin verksamhet som ett familjeföretag i början på 80-talet.

Med tidens gång så växte företaget, och runt millennieskiftet så expanderade man delar av sin produktion till en egen fabrik i Kina på 17 500 kvadratmeter, där man idag har cirka 400-500 anställda. Där produceras mestadels av koncernens solskydd och man har idag en standardproduktion på cirka 60 000 rullgardiner i veckan.

Hasta är en koncern som erbjuder helhetslösningar inom solskyddsindustrin, i sitt sortiment har man allt från själva väven till solskydden till mekaniken och motorerna. Man både forskar och producerar sina egna produkter för att få fram nya innovativa lösningar för branschen.

Koncernen erbjuder även sina kunder alternativet att kunna välja ifall de vill beställa produkterna antingen direkt från fabriken i Kina eller lokalt från lagret i Sverige. I Sverige, där man har cirka 40 anställda, erbjuder men även expressleverenser på sina produkter, så vid behov kan beställaren lätt få det man behöver inom en relativt kort tidsram.

All väv som företaget jobbar med och använder i sin produktion är framställd i Hastas fabrik i Kina. Att man framställer all väv själv medför att man alltid har ett lager, även i Sverige. Detta gör att man kan leverera med stor flexibilitet till både stora och små kunder. I och med att man hanterar tillverkningen själva så sker allt beslutsfattande internt vilket ger snabba beslut, dessutom så kan man därigenom även ha en stor noggrannhet när det kommer till kvalité och andra viktiga aspekter.

– Vi har stor fokus på flera aspekter. Vi vill att våra produkter ska vara så kompletta som möjligt, samt att vi vill erbjuda våra medarbetare de bästa förhållandena. Fabriken i Kina är BSCI certifierad. Certifikatet innebär att en utomstående organisation går in och granskar så att de anställda har rätt villkor och arbetsförhållanden. Detta certifikat måste man dessutom uppdatera en gång per år, berättar Lasse Mutaniemi, sales manager på Hasta AB.

Dessutom har man en ständig närvaro av skandinavisk personal på plats i Kina, detta för att än mer kunna säkerställa både kvalitetskontroller samt arbetsvillkor. Detta fokus syns även på den svenska marknaden. Man har exempelvis väldigt tydliga restriktioner att inte ta in produkter som har pvc i sig.

Den del av koncernen som under den senaste tiden fått ett rejält uppsving är motordriften till solskydd, både mot den privata och kommersiella sektorn.  Hasta har tagit fram en batteridriven motor som håller cirka ett halvår innan den behövs laddas igen. Man kan dessutom koppla in en solcell till motorn, vilket gör att livslängden ökar än mer.

Man jobbar dessutom konsekvent med frågor om miljö, hållbarhet och återvinning. Ett exempel på detta är Hastas samarbete med Refo. Samarbete går ut på att överbliven väv, från exempelvis måttillverkade rullgardiner, går till Refo, som i sin tur hjälper arbetslösa att komma in på arbetsmarknaden genom att de får använda väven till att designa och skapa bland annat kläder och väskor, som man sedan säljer i sin webshop.

Hasta AB ingår i koncernen Hasta Holding tillsammans med Lectus Sängar, Descotex och HD4U LTD. För framtiden vill Hasta vidareutveckla hela koncernen och skapa ett än mer komplett utbud av produkter till flera olika användningsområden. 

– Vi vill kunna skapa en rödtråd mellan de olika delarna. I ett sovrum behöver du exempelvis en säng av bra kvalité samt att du ska ha ett bra mörkläggande solskydd. Att kunna erbjuda en totallösning i samma paket är visionen, berättar Lasse Mutaniemi.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!