2015-08-04 Innovation inom solskydd driver Hasta i Köping https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2015/08/hastalavista.jpg

Innovation inom solskydd driver Hasta i Köping

Hasta Solskydd
Solskydd

Genom att utmana invanda tankesätt inom bland annat inre solskydd har Hasta lyckats ta fram flera patenterade produkter som idag säljs över stora delar av världen.

Solskydd är något som behövs i alla fastigheter oavsett om det handlar om hem, offentliga eller kommersiella lokaler. Ett företag som – när det kommer till solskydd – specialcerat sig på invändiga sådana är köpingsföretaget Hasta med grundaren Stefan Schörling som förgrundsfigur och koncernchef.

Grunden till företaget föddes då han köpte en gammal smedja i sin hemby Hasta utanför Arboga. Företaget har gjort en lång, men snabb resa från tillverkning av några enkla gardinkrokar till ett modernt designföretag med fokus på inredning som bland annat gardiner, gardintillbehör, mörkläggning och textilier för hemmiljö eller offentlig miljö.  
–    Företagets säte finns i Köping, men vi har 250 medarbetare i Kina där huvuddelen av vår utveckling och tillverkning sker idag, säger Stefan Schörling just hemkommen från en av sina resor i Asien.

Produkterna säljs som färdiga varor i varuhus under Hastas eller något annat varumärkesnamn. Måttillverkade produkter säljs också via varuhus och återförsäljare. Man är även europalager för Descotex vävar och komponentsortiment till producenter av till rull- och lamellgardiner.

Företaget har under åren utmanat gängse tankesätt på många områden, bland annat när det kommer till solskydd.
– Användandet av lågenergifönster har bland annat gjort att den traditionella persiennen åkt ur fönstret och måste ersättas med någon annan form av lösning på insidan. Här har vi ett system som enkelt förklarat gör det möjligt att utan verktyg montera solskydd bland annat på insidan av fönsterbågen helt utan verktyg, säger han.

Systemet – som man kallar Multifix – finns för plisségardin, rullgardin och hissgardin och har bland annat fördelen att det även fungerar med lutande fönster.
–    En plisségardin monterad i Multifix kan justeras både i överkant och underkant, så kallat top-down och bottom-up,  vilket till exempel gör det möjligt att låta gardinen ha olika funktion över dygnet, till exempel solskydd eller insynsskydd.

Produkten Daybreak är en rullgardin med just Multifix. Finessen med just denna rullgardin är att den – om man så vill – har samma funktionalitet som en persienn.

En annan rullgardinsprodukt som också adderar extra funktionalitet jämfört med klassiska rullgardiner är Day&Night.
–    Det är en dubbel rullgardin med täckta och transparenta ränder som beroende på dess placering gentemot varandra släpper igenom eller hindrar ljuset, säger Stefan Schörling.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!