SolskyddSolskydd för maximerat ljusinsläpp
4/08/2015 2min lästid

Solskydd för maximerat ljusinsläpp

4/08/2015 2min lästid
Solskydd för maximerat ljusinsläpp

Solskydd för maximerat ljusinsläpp Bidrar till hälsosammare arbetsplatser

Rätt använda så kan solskydd bidra till hälsosammare arbetsplatser genom att man får in nyttigt dagsljus. Detta kan ske samtidigt som man minimerar värmeinstrålningen.

Invändiga solskydd är effektiva både för att både minska värmeinstrålningen och förbättra arbetsmiljön.
–    Men det gäller att välja ett solskydd som passar för användningsområdet och inte välja en standardlösning som antas vara universell. Det menar Tomas Andersson på Draper Solskyddssystem.

Draper SolskyddFöretaget ingår i den stora amerikanska koncernen Draper som bland annat är verksam inom solskydd samt projektionsskärmar.
–    Vi har lång erfarenhet av försäljning av solskydd till större projekt inom offentliga miljöer kommersiella fastigheter. Vi riktar oss även till privatmarknaden i Sverige genom våra återförsäljare med många butiker i södra och mellersta Sverige.

Han vill trycka på betydelsen av invändiga solskydd för en byggnads energiprestanda och för arbetsmiljön.
–    Yttre solskydd förstås är viktiga för att begränsa solinstrålningen innan den når in i byggnaden, men för många moderna byggnader med mycket stora glasytor räcker detta inte till. Det handlar lika mycket om att på ett kontrollerat sätt släppa in ljus i byggnaden. Solljusets betydelse för vårt välbefinnande är oerhört viktigt, samtidigt som vi vill minimera oönskad uppvärmning av våra fastigheter, säger han.

Och här finns det mycket att göra med moderna solskyddsprodukter.
–    Något som jag skulle vilja kalla för exempel på ett klassiskt misstag är att installera mörkläggningsgardiner i konferensrum med sjöutsikt. Idag finns det dukar som effektivt dämpar ljuset så att man får en bra presentationsmiljö, men med bibehållen utsikt.

På samma sätt menar han att man kan använda sig av olika typer av avskärmningar för att maximera dagsljuset i exempelvis ett kontorslandskap. Och samtidigt använda det som en inredningsdetalj.
–    Utbudet av olika färgade och mönstrade eller omönstrade vävar skapar stora möjligheter att skapa ett personligt och hemtrevligt intryck. Detta såväl i offentliga och kommersiella som i privata fastigheter. Färg behöver inte bara sitta på väggarna…

Men genomsläppliga solskyddsprodukter kan även användas som en effektiv kommunikativ yta.
–    Ett exempel är att printa bilder eller text på solskyddsprodukter innanför en större glasyta, avslutar Tomas Andersson.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!