2015-08-04 ”Automatisera och maximera nyttan av dina solskydd” https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2015/08/somfy1.jpg

”Automatisera och maximera nyttan av dina solskydd”

Somfy Solskydd
Solskydd

En markis som är infälld en solig sommardag när du är på jobbet saknar värde, eftersom du då kommer hem till en för varm bostad.
– Solskydd behöver automatiseras för att du ska få maximal nytta av dem och det har aldrig varit enklare än idag, säger Henrik Nilsson, Försäljningschef på Somfy Nordic AB

Det finns stora vinster med att automatisera solskydd särskilt i kommersiella fastigheter. Förutom att det ofta rör sig om lite större byggnader med större energibehov så handlar det om byggnader där hyresgäster och deras kunder ska vistas. Den upplevda inomhuskomforten är därför viktig och här är dagsljus en viktig parameter.
–    De flesta kommersiella eller offentliga byggnader har olika system för fastighetsautomation och ofta strävar man efter att även automatisera solskydd, säger Henrik Nilsson på Somfy Nordic AB.

SomfyOch han fortsätter:
–    Vi har erfarenhet av att optimera den typen av lösningar för kontor, sjukhus, vårdhem och skolor och det finns mycket att vinna på att automatisera denna typ av fastigheter.

Automatiseringen som styrs utifrån parametrar som sol, regn, vind och inomhus- respektive utomhustemperatur anpassas utifrån det önskade mönstret.
–    Styrningen av solskydden kan användas för att förhindra värmestrålning att komma in en solig dag och omvänt – för att den inte ska släppas ut om man till exempel inte vill att temperaturen i fastigheten ska sjunka under en viss gräns.

Ofta kan dessa system för solskydd integreras med systemen för fastighetsautomation där den öppna standarden KNX ofta används.
–    På privatsidan talas det mycket om det intelligenta hemmet, uppkopplade prylar och även här erbjuder Somfy och tredjepartsleverantörer en rad lösningar för att ditt hem ska följa din livsrytm. Här har det hänt otroligt mycket på kort tid som gjort det betydligt enklare att programmera hur utrustning från olika leverantöret ska bete sig i ditt hem.

I korthet bygger lösningarna på att man ansluter en styrbox till det trådlösa nätverket i hemmet. Styrboxen kommunicerar trådlöst med motorerna i markiser och jalusier, med belysningar, pluggar i vägguttag eller vad man nu har anslutit.  Via en app styr användaren enheterna som är anslutna till styrboxen. Självklart kan man göra detta över Internet även när man inte är hemma.
–    Den stora nyttan med detta är inte att man kan sitta i soffan och köra markisen upp och ned med läsplattan utan att solskyddens styrsystem kan fatta intelligenta beslut även när du inte är hemma. Detta utifrån dina inställningar för sol, vind, regn, temperatur och tid på dygnet. Lösningarna sköter helt enkelt sig själv efter dina önskemål.

Henrik Nilsson menar att det i grunden handlar om att maximera värdet av sina investeringar.
–    Solskydd handlar det om en relativt stor, men viktig investering. Varför då inte se till att använda dessa när de gör som mest nytta? För att göra detta behöver de vara automatiserade.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!