SolskyddVälj markisväv med omsorg
8/05/2015 3min lästid

Välj markisväv med omsorg

8/05/2015 3min lästid
Välj markisväv med omsorg

Det lönar sig att satsa på kvalitet när det kommer till markiser.

Det lönar sig att satsa på kvalitet när det kommer till markiser.
–    En kvalitetsmarkis som man håller ren har lång livslängd och är färgäkta, säger Ola Madsén på Sandatex.

Vi nordbor har inte samma smak som stora dela av övriga Europa – i varje fall när det kommer till solskydd som markiser.
–    Nej, ska man göra en grov generalisering skulle man kunna säga att vi i Sverige är lite mer återhållsamma med färger när man i Sydeuropa våga satsa på en lite mer klatschig färg, säger Ola Madsén på Sandatex.

Företaget är en av de större leverantörerna av markisväv i Norden. Kvalitetsvävarna av spinnfärgad akryl (genomfärgad) produceras i Italien, men sortimentet – som utgår från ett skandinaviskt perspektiv – formges av Sandatex egen designavdelning.  

Inte helt oväntat är han noga med att förklara att det är skillnad på väv och väv.
–    Alla kvalitetsleverantörer av markisväv använder liknande fibrer. Och då handlar det om fibrer som färgats in innan man spinner tråden.

Solskydd från Sandatex

Eftersom fibern är genomfärgad är den mycket mer färgäkta. Detta att jämföra med väv som man färgat in i bad.
–    Det är som att jämföra en morot – som  har samma färg rakt igenom – med ett äpple som bara har ett tunt färgat skal, förklarar han.

En genomfärgad akrylmarkis kan – rätt underhållen – hålla under många säsonger till skillnad från billigare markisvävar i polyester som bleks bara på en säsong och dessutom bryts ned av solens strålar.
–    Med underhåll menar jag att det är viktigt att då och då skölja av markiserna med vattenslangen för att undvika att det fastnar pollen och smuts som annars kapslas in. Smutsen göder mögel och den snabbaste tillväxten sker mellan 1-8 plusgrader. Eftersom man inte får använda otillåtna kemikalier i textilier behöver man som ägare sköta om markiserna för att maximera livslängden, säger han.

Alla markisvävar har som standard en impregnering av teflon som gör dukarna vattenavstötande på så vis att man ser att vattnet ”pärlar sig” på duken.

Avslutningsvis vill han även slå ett slag för automatisering.
–    Det skyddar markisen mot starka vindar samtidigt som du få maximal valuta av din investering på så vis att markisen åker ut automatiskt när den behövs som mest. För att skärma av solinstrålningen.

Text: Anders Edström Frejman
Bild: Sandatex

FAKTA Markisväv
Alla vävar från Sandatex är tillverkade av spinnfärgad akryl. Spinnfärgad betyder att man tillsatt färgen redan innan man spunnit tråden, vilket ger en helt och hållet genomfärgad tråd.  Metoden möjliggör att skapa kollektioner som genomgående håller så höga värden som 7–8 i färgäkthet på en 8-gradig skala.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!