SolskyddSolskydd – mer än bara markiser och persienner
14/04/2015 4min lästid

Solskydd – mer än bara markiser och persienner

14/04/2015 4min lästid
Solskydd – mer än bara markiser och persienner

Solskydd – mer än bara markiser och persienner Ett seglivat missförstånd att solskydd enbart skulle vara ett bländskydd

Energisparare, designelement och verktyg för att maximera hälsosamt dagsljus. Så vill Magnus Gunnarsson sammanfatta nyttan av moderna solskydd.
– Jag vill att alla ska förstå att solskydd är mer än en dammig persienn, säger han.

Magnus Gunnarsson på Solskyddsförbundet brinner för att öka kunskapen om solskydd bland arkitekter, fastighetsägare och konsulter. Han menar att det är ett seglivat missförstånd att solskydd enbart skulle vara ett bländskydd
– De är till exempel även en mycket viktig del i den energieffektivisering som är absolut nödvändig för befintliga byggnader.

En optimal lösning kräver ofta att solavskärmningen tar hänsyn till ett stort antal variabler.
– Sommartid är utmaningen övertemperatur, men på många svenska arbetsplatser används idag komfortkyla också mitt i vintern, eftersom även en lågt stående sol värmer upp byggnaden. Trenden med allt större fönster och glasade fasader bidrar ytterligare till dessa svårigheter.

Solskydd Markis

Han menar att liknande problem finns i vanliga bostadsfastigheter där satsning på energieffektivitet medfört att byggnaderna blivit väldigt täta.
– Det betyder att all överskottsvärme som genereras genom exempelvis solinstrålning måste ventileras bort, vilket ofta förutsätter speciella tekniska lösningar. Enklare – och nästan alltid betydligt billigare – är att installera ett solskydd som bara låter solen värma precis så mycket som behövs för att upprätthålla ett behagligt inomhusklimat.

Men längst kan man enligt honom göra genom att på olika sätt tänka ta med solskydd tidigt i projektering av nya byggnader. Att ta ett helhetsgrepp på utvändiga och invändiga solskydd. Han har sett alltför många exempel på projekt där solskydd installerats i en färdig byggnad då man i efterhand konstaterat behovet av detta.
– Det blir sällan varken det billigaste eller effektivaste lösningen i slutändan, säger han.

Solskydd Markis

Och han fortsätter:
– Yttre rörliga solskydd i form av till exempel markisvävar kan effektivt stoppa lejonparten av den infallande värmestrålningen när solen ligger på för att sedan kunna rullas undan när den inte behövs.

Detta för att maximera både skydd mot infallande sol, men samtidigt få in så mycket av det hälsosamma dagsljus som möjligt i de rum där man vistas.

Och han fortsätter:
– Invändiga solskydd i form av till exempel lamellgardiner har flera funktioner. Förutom att givetvis fungera som ett bländskydd så kan de användas som flexibelt insynsskydd, kanske kompletterade med system för mörkläggning. Dessutom är lamellgardiner ett underskattat redskap för att skapa en behaglig akustik i rummen.

Det är när man tar till vara på alla dessa fördelar av invändiga och utvändiga solskydd som man får verklig valuta för sin investering. Och det är här Magnus Gunnarsson menar att man som kund kan dra nytta av fackkunskapen bland Solskyddsförbundets medlemsföretag.
– Våra medlemsföretag representerar fackhandeln som tillverkar kundanpassade produkter, vilket inte ska förväxlas med ”färdiga standardprodukter” från stora inrednings- eller möbelkedjor.

Solskydd Markis

Det är som sagt ofta kombinationen av genomtänkta lösningar för yttre och inre solskydd som skapar det mervärde som kan utläsas förbättrade energiprestanda och även upplevd komfort i form av ljusa, men bländfria lokaler.
– Det man som kund får genom att kontakta en fackman inom området är specialkunskaper och en produkt som installeras på plats av ett proffs och som är måttanpassad och optimerad för sitt användningsområde: rummet eller rummen i en fastighet.

Med rätt underhåll har även en dessa kvalitetsprodukter – till exempel en bra markisväv – lång livslängd.
– Våra medlemmar kan även erbjuda service som markant förlänger livet på utrustningen.

Han vill även trycka på möjligheterna till att låta solskydd – vare sig de är utvändiga eller invändiga – även användas som ett designelement som förhöjer rummet och ökar trivseln.
– Moderna solskydd är verkligen så långt bort från dammiga tråkiga persienner som man kan komma. Vänder man sig som kund till fackhandeln får man samtidigt tillgång till ett helt annat urval i form av modeller, färger och material, avslutar Magnus Gunnarsson.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!