2020-12-17 Skanska siktar på att ta drönaren under ytan https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/12/Namnlost-1.jpg

Skanska siktar på att ta drönaren under ytan

Ingvar Möller, IT-Partner Skanska. (Bilden på drönaren är en genrebild från Unsplash)
Reportage
Skanska

Skanska vill bredda användandet av drönare – till under vatten. De har ett specifikt projekt som de jobbat med där tekniken kan testas.
Enligt Ingvar Möller, IT-Partner Skanska Sweden IT AB, är möjligheterna många och användningsområdet stort. – Det är bara fantasin som sätter gränser, säger han.

Skanska har använt drönare i cirka fem år nu. Ingvar Möller var en av de som då jobbade för att få in drönare i verksamheten. Han såg vinster som ökad säkerhet och att det är ett miljövänligt och ekonomiskt sätt att arbeta på.

– Det är också ett bra sätt att öka digitaliseringen inom byggindustrin, säger han.

I dag har Skanska cirka 50 drönarpiloter över hela Sverige. Fler är intresserade av att börja flyga, men Skanska väntar med att utbilda fler med tanke på de krav som Transportstyrelsen inför i början av nästa år.
Men inom kort hoppas de kunna ta nästa steg när det kommer till drönaranvändning: undervattensdrönare.

Precis som med flygande drönare har idén legat och grott ett tag, i väntan på att hitta ett första lämpligt projekt att testa på.

– Skanska har mycket jobb i hamnar, i reningsverk och med broar, så tanken på undervattensdrönare har funnits med i några år. Är det bara hyfsad sikt kan de exempelvis användas till inspektioner, i stället för att skicka ner en dykare, säger Ingvar Möller.

När det nu finns ett lämpligt pilotprojekt kommer Skanska eventuellt att köpa in sin första undervattensdrönare för att göra en utvärdering.
Det handlar om ett vattenreningsverk i södra Sverige som Skanska haft uppdraget att bygga om och till.

– Beställaren vill veta hur det ser ut i havet där det renade vattnet går ut, till exempel om miljön på havsbotten har påverkats. Det är en tydlig frågeställning där drönare skulle kunna vara väldigt användbart och smidigt, säger Ingvar Möller.

Så förhoppningsvis kommer han att vara på plats och köra med undervattensdrönaren inom kort för att dokumentera havsmiljön
Efter det kommer en utvärdering att göras. Där ska man diskutera frågor som hur Skanska eventuellt ska jobba med undervattensdrönare, nyttan och lönsamheten.

– Undervattensdrönare kommer inte att ersätta dykare, men det kan reducera antalet dyk som behöver göras och därmed öka säkerheten. Precis som med flygande drönare ser jag många möjligheter. Och säkert finns det användningsområden som vi ännu inte tänkt på. Det är bara fantasin som sätter gränser, säger Ingvar Möller.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!