Energi Senaste nytt Energi
2 min lästid

Ramböll släpper studie om utmaningarna i elbranschen

20:e september 2013, 08:30
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Vad händer i framtiden om vi inte längre kan förlita oss på dagens kärnkraft? I studien tas fyra olika framtidsscenarier upp med utgångspunkt i kärnkraftsfrågan och koldioxidambitionen.

Tillsammans med experter från de stora kraftbolagen, myndigheter och industriföretag har Ramböll analyserat hur framtidens energisystem kan utvecklas. I studien beskrivs fyra framtidsscenarier som baseras på om vi ska ersätta dagens kärnkraft med ny kärnkraft, och om våra europeiska politiker kommer höja ambitionen avseende utsläppsrätter.

För närvarande har Sverige ett av de mest miljövänliga energisystemen i världen. Vi har i princip en helt fossilfri produktion med en ökande andel förnybar produktion. Samtidigt har vi lyckats energieffektivisera vår konsumtion på ett enastående sätt. Men konsekvensen av mer förnybar kraft i kombination med energieffektiviseringar ger en ökad produktionskapacitet och dessutom en stabil eller minskande konsumtion, vilket pressar elpriserna. Enligt Rambölls studie kommer detta oväntat för många av de mindre och medelstora aktörerna som investerat i förnybar elproduktion.

Ryggraden i den svenska kraftproduktionen är kärnkraft och vattenkraft tillsammans med en ökande andel förnybar kraft. Idag finns det inga tydliga politiska direktiv gällande kärnkraften. Enligt Vattenfalls estimat kommer kärnkraften börja tas ur produktion efter år 2030 då ett nytt marknadsläge tar vid. Samtidigt är CO2-priset lågt och ny kolkraft är planerad att väga upp Tysklands förnybara utveckling. Detta kommer få konsekvenser för det svenska energisystemet, basindustrin och elpriset. Hur kommer Sveriges energisystem att se ut i framtiden när vi inte längre kan förlita oss på dagens kärnkraft?

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0