Senaste nytt EnergiVattenfall satsar på ännu ett vågkraftprojekt
19/03/2012 2min lästid

Vattenfall satsar på ännu ett vågkraftprojekt

19/03/2012 2min lästid
Vattenfall satsar på ännu ett vågkraftprojekt

Satsar på ett nytt projekt utanför Orkneyöarna i Skottland.

Bildku00e4lla: Vattenfall

Vattenfall tar nu ytterligare ett steg mot att utveckla vågkraft och satsar på ett nytt projekt utanför Orkneyöarna i Skottland. Det blir Vattenfalls andra projekt efter satsningen utanför Shetlandsöarna förra året.

Skottlands blåsväder är en viktig tillgång för Vattenfall och företaget satsar stora resurser på vindenergi både på land och till havs. Havet utanför Shetlandsöarna och Orkneyöarna lämpar sig väl för vågkraft. Målsättningen är att bygga en vågkraftpark med 11 vågkonverterare från Pelamis med en total effekt på 10 MW. Det skulle motsvara el för ungefär 8 500 hushåll. Detta förutsätter att det finns tillräckliga nätan-slutningar till fastlandet.

Vattenfall och Orkney-baserade European Marine Energy Centre (EMEC), ett världsledande skotsk forsk-ningscentrum för havsenergi, har undertecknat ett avtal om en ny testplats. Målsättningen är att ha den senaste generationen av en testmaskin från Pelamis installerad 2013 och Vattenfall vill också samtidigt bidra till att utveckla den europeiska vågkraftindustrin.

– Vattenfall vill med satsningen på vågenergi stödja omställningen till förnybar energi med låga koldioxid-utsläpp.  Det kräver säker och pålitlig teknik. Och det är därför vi planerar att köpa Pelamis Wave Power senaste vågkonveterare och testa den på Orkneyöarna, säger Karl Bergman, chef för Vattenfalls forskning och utveckling.

Vattenfall har också sedan tidigare ett gemensamägt bolag med det skotska vågkraftteknikbolaget
Pelamis, Aegir Wave Power, där Vattenfall äger 62 procent.

– Orkneyöarna är platsen att vara på när det gäller forskning och utveckling inom vågkraft. Vi är glada över att få tillgång till testplatsen och vi ser fram emot att installera en vågkraftsmaskin, säger Karl Bergman.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!