Energi Senaste nytt Energi
1 min lästid

Sundbyberg får regionens första returpark

27:e februari 2013, 09:53
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I Rissne, Sundbyberg, planeras regionens första returpark för återvinning, återbruk och second handverksamhet. Fungerande saker som lämnas in kan säljas vidare, om det behövs kan reparation ske på plats. Målet är att minska avfallsmängden.

På återvinningscentralen kan hushåll och småföretag som vanligt lämna och sortera sitt avfall, medan återbruksverksamheterna tar hand om det som kan återanvändas och säljas vidare. Förutom en återbruksverkstad, kommer området att ha både second hand-affär och café.

− Det här är en grön satsning men också en satsning för fler jobb. I returhusets café och verkstad skulle vi kunna erbjuda arbetsträning i samarbete med Arbetsförmedlingen, säger Jan Jogell (S), ordförande i stadsbyggnads- och miljönämnden.

Göteborgs kretsloppspark Alelyckan har varit förebild för returparkens utformning. En förutsättning för att återbruket ska fungera är att sorteringsfunktionen i återvinningscentralen utvecklas.

− Returparken är mer än en återvinningscentral. Här kan man lämna in prylar man inte längre har behov av och köpa ”nya” för en billig penning. Genom att återanvända det som redan finns minskar vi miljöpåverkan, säger Robert Ahl (MP), vice ordförande i stadsbyggnads- och miljönämnden.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0