Senaste nytt byggUnik byggnad i Ultuna
10.09.2014 08:36 3 min lästid

Unik byggnad i Ultuna

10.09.2014 08:36 3 min lästid

Idag invigs nytt veterinärmedicinskt centrum i Uppsala.

Marcus Rosenholm
0

Onsdagen den 10 september invigs Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, VHC, för Sveriges lantbruksuniversitet i Ultuna. Den unika anläggningen förenar vitt skilda behov hos studenter, forskare och djur. På uppdrag från Akademiska Hus och SLU har Nyréns Arkitektkontor ansvarat för arkitektur, inredningsarkitektur och landskapsarkitektur.

Det första spadtaget togs för fyra år sedan, och när VHC invigs är det resultatet av ett nära samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet, Akademiska Hus, Skanska och Nyréns Arkitektkontor.

VHC mäter 53 000 kvadratmeter och inrymmer Sveriges enda universitetsdjursjukhus och universitetsutbildningar av veterinärer, husdjursvetare och angränsande yrken. Byggnaden har kapacitet för 1 000 studenter, 700 forskare, lärare och kliniker samt mottagning för 7 000 hästar och 24 000 smådjur per år.

Tidigare var verksamheten utspridd på flera håll i Uppsala. Som en av brukarna utryckte det: ”Man kunde gå en hel yrkeskarriär utan att stöta ihop med konkurrenten”. Med nya VHC är däremot alla delar samlade under ett och samma tak vilket ger många tillfällen för kreativa möten och gränsöverskridande konstellationer.

– Den stora ljusgården utgör en naturlig mötesplats för spontana möten och samtal, konstaterar Dag Beskow som är ansvarig arkitekt hos Nyréns.

Överhuvudtaget har möten, närhet, öppenhet och transparens varit ledord i arbetet med VHC. Visionen har varit att tillsammans med övriga nybyggnadsprojekt i området skapa en tät campusstruktur. Akademiska Hus gjorde en stor undersökning inför arbetet med VHC som visade att studenter, lärare och forskare alla efterfrågade ”en hög spaningsfaktor”, möjligheten att naturligt kunna se och få kontakt med kamrater, lärare, kollegor och professorer. 

-Det här är ett unikt projekt på många sätt. Dels är projektstorleken unik för Uppsala, dels ställer byggnadens form och tekniska innehåll speciella krav på oss som byggentreprenör och samarbetspartner, säger Patrik Toresäter, Skanska Sverige AB.

– VHC har en spännande arkitektur som syftar till inspirerande möten och ökat samarbete mellan olika forskargrupper, säger dekanus Karin Östensson, fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!