Senaste nytt byggFler lågenergibyggnader än någonsin
8/10/2013 2min lästid

Fler lågenergibyggnader än någonsin

8/10/2013 2min lästid
Fler lågenergibyggnader än någonsin

Nästan hälften av alla lågenergilokaler finns i Stockholms län.

Bygg- och fastighetsbranschen har högre ambitioner än vad lagstiftningen kräver. Det visar en ny studie som konstaterar att Sverige nästa år kommer att ha över 10 000 lägenheter och 1 000 000 kvm lokalyta som är lågenergibyggnader.

Studien visar tydligt att byggandet av lågenergibostäder inte bara är ett storstadsfenomen. Både Stockholms län och riket i stort har i genomsnitt en lågenergibostad per 1 000 invånare. Hela en fjärdedel av landets alla lågenergibostäder ligger i Västra Götaland och i Hallands län finns 3,5 lågenergibostäder per 1 000 invånare.

– Det är väldigt bra att den tidiga utvecklingen i västra och södra Sverige nu börjar få spridning över hela landet, säger Roger Eriksson , Energimyndigheten.

Nästan hälften av alla lågenergilokaler finns i Stockholms län. En stor del av dessa är kontorsbyggnader och jämfört med bostäderna har lokalsektorn en större andel ombyggnation.

– När det gäller energieffektivisering i det befintliga beståndet står vi inför stora utmaningar, särskilt på bostadssidan. Effektiviseringsåtgärderna måste bli mer lönsamma och kompetensen behöver höjas i alla led, från beställare till yrkesarbetare, säger Maria Brogren , energi- och miljöchef Sveriges Byggindustrier.

Studien har genomförts inom programmet LÅGAN och finansierats av Västra Götalandsregionen och Energimyndigheten. Gränsen för att kallas lågenergibyggnad i studien är att energibehovet är 25 procent lägre än dagens byggregler. Vid ombyggnation av äldre byggnader räcker det dock att de uppfyller dagens nybyggnadsregler.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!