SäkerhetTaksäkerhet med ansvar för liv, egendom och miljö
13/11/2013 2min lästid

Taksäkerhet med ansvar för liv, egendom och miljö

13/11/2013 2min lästid
Taksäkerhet med ansvar för liv, egendom och miljö

Lösningar för taksäkerhet ska hålla länge. Här kan pulverlackat eller rostfritt vara ett alternativ. Men Ulf Gustavsson på Weland Stål vill slå ett slag för stålprodukter med varmförzinkning som ytskikt.

Lösningar för taksäkerhet ska hålla länge. Här kan pulverlackat eller rostfritt vara ett alternativ. Men Ulf Gustavsson på Weland Stål vill slå ett slag för stålprodukter med varmförzinkning som ytskikt.

Det är samma behov när det gäller taksäkerhet för gamla byggnader som för nya. Men för till exempel en K-märkt byggnad som även har krav på ett visst utseende kan det bli tal om speciallösningar för att även uppfylla estetiska krav.
– Även här kan vi hjälpa till säger Ulf Gustavsson, marknadsansvarig på Weland Stål AB. Förutom att vi har en stor bredd i vårt sortiment enligt modern standard och kan erbjuda takskydd i varmförzinkat stål, rostfritt stål eller koppar så kan vi även leverera till exempel enligt den tidigare SIS-standarden, vilket vi är ensamma om.

Miljöhänsyn genomsyrar samhället i stort och företag inom taksäkerhet är inget undantag.
– Ett vanligt utförande är att man varmförzinkar en takbrygga som man sedan pulverlackar. Det senare kan vara av estetiska skäl. Till exempel för att taksäkerheten ska smälta in i en fasad.

Men ur ett pris-, hållbarhets- och miljöperspektiv vill Ulf Gustavsson sticka ut hakan och förorda varmförzinkat.
– Vid varmförzinkning doppas materialet i flytande zink som sugs in i stålet och bildar en mycket hållbar legering, vilket håller i 60-80 år och är underhållsfritt, bland annat tack vare att även mindre repor självläker. Att zink med tiden lakas ur till exempel genom surt regn är marginellt i sammanhanget.

Han menar att det måste jämföras med den miljöpåverkan som det löpande underhåll som en lackad varmförzinkad produkt kräver under samma tidsperiod i form av till exempel ommålning.

Han vill även slå ett slag för hur fastighetsägare kan minska risken för nedfallande is.
– En bidragande orsak till isbildning och istappar på höga flerfamiljshus – inte minst äldre – är de inredda vindarna. Tidigare hade man kallvindar, vilket innebar att yttemperaturen på yttertaken hölls låg vintertid. Vad som har hänt är att man med inredda vindar får mer värme som stiger upp genom yttertaket och smälter snön underifrån.

–Snön och isen på taket smälter alltså underifrån, men utanför vägglivet, fryser det på med växande istappar vid takfoten som följd.
– Här finns inga patentlösningar, men bättre isolering, värmekablar och snörasskydd en bit ovanför hängrännan tillsammans med god uppsikt kan vara en bra kombination.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!