SäkerhetFärre skador tack vare ”Skotta säkert!”
4/11/2013 2min lästid

Färre skador tack vare ”Skotta säkert!”

4/11/2013 2min lästid
Färre skador tack vare ”Skotta säkert!”

Ökar säkerheten vid snöröjning och får bort oseriösa aktörer från branschen

Inom ramen för utbildningsprojektet ”Skotta säkert!” vill branschen öka säkerheten vid snöröjning på tak samtidigt som man få bort oseriösa aktörer från branschen.

Vintern står snart för dörren och med den ett kommande behov för fastighetsägare att på ett säkert sätt ta ett ansvar för snö och is på taken.  ”Skotta säkert!” är ett utbildningsprojekt som syftar till ökad säkerhet kring skottning på tak genom att erbjuda licensiering av såväl utbildare och skottare.

Initiativtagare är takentreprenörer, fastighetsägare och försäkringsbolag och projektet drivs av Entreprenörföretagen. Ett servicebolag som ägs av Plåtslageriernas Riksförbund och som samlar 900 medlemsföretag i tre branschföreningar
– Det är viktigt att snöskottningen på taken sker på rätt sätt ur ett säkerhetsperspektiv. Detta gäller såväl för personalen på taket som för allmänheten på gatan. Vidare är målet att minska antalet skador på såväl tak som annan egendom, säger Alexander Iliev, jurist och företagsrådgivare på Entreprenörföretagen.

Det han syftar på är att ren okunskap om snöskottning på tak varje år leder till helt onödiga skador på tak. Bland annat genom att man använder redskap av fel material eller helt enkelt fel redskap. Med andra ord ligger det även i allas intresse att inte bara minimera riskerna för personskador och skador på egendom på mark, utan även på de försäkrade fastigheternas tak.  
– Snöskottning är en tydligt säsongsbetonad verksamhet som bedrivs bland annat av plåtslagerifirmor. Det är inte ovanligt att underentreprenörer tas in där vanan och kunskapen om arbete på tak kan variera och emellanåt handlar det om oerfaren personal. I och med denna utbildning är förhoppningen att kompetensnivån ökas i alla led!

Hittills har 600 handledare och cirka 2500 takskottare licensierats enligt ”Skotta säkert!”. Programmet omfattar utbildning om säkerhetsutrustning på tak, metoder, val av verktyg på taket samt avlysning av säkerhetsområden.

Utbildningsprojektet bidrar dels till att skapa en bra grundnivå när det gäller att minimera person- och egendomsskador och dels att stoppa oseriösa aktörer. Projektet som drogs igång inför förra säsongen har redan gett resultat.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!