ReportageOmdebatterat kontor byggs i Skövde
18/02/2019 2min lästid

Omdebatterat kontor byggs i Skövde

18/02/2019 2min lästid
Omdebatterat kontor byggs i Skövde

Illustration: Studio Ekberg

“Vissa tycker att den är hemsk och vissa tycker att det är fint och häftigt.”

Med nya Skövdekontor för Västra Götalandsregionen bygger Serneke en cirka 10 000 kvadratmeter stor byggnad. Det är ett projekt som har varit omdebatterat i lokalmedia på grund av sitt utseende.
– När det blir färdigt kommer det skapas ett helhetsintryck som är svårt att se nu, säger Erik Nilsson.

Västra Götalandsregionen har fått nya kontor centralt i Skövde för att samla regionens verksamheter. Dessutom flyttar Next Skövde, som jobbar med utveckling av besöksnäringen i området, och en restaurang in i varsin lokal.
Projektet inkluderar bland annat garage, matsal med storkök och två stora ljusgårdar med glastak som omringas av alla kontor på sammanlagt sju plan. Det är en prefabricerad byggnad som byggs enligt Sunda hus och så att innerväggarna kan justeras efter framtidens behov.

Det är ett bygge som debatterats vild i lokalmedia på grund av sin utformning. I en artikel av Skövdenyheter från 2015 kallades den för ”en låda på en parkering”. Men det är en debatt som Serneke anser vara förstorad.
– Det råder många delade meningar. Vissa tycker att den är hemsk och vissa tycker att det är fint och häftigt. Det kanske var många åsikter när det bara är en byggarbetsplats, men nu kommer det skapas ett helhetsintryck som är svårt att se under byggnation, säger Erik Nilsson, arbetsledare från Serneke.

“Relativt stor för relativt liten stad”

Med tio års tidigare erfarenhet som snickare är det Erik Nilssons första projekt i rollen som arbetsledare och det har inte funnits utrymme för att börja lugnt i de nya skorna. Flera logistiska utmaningar uppstod då byggnaden uppförs precis intill tomtgränsen och dessutom med ett parkeringshusprojekt igång alldeles intill.

Den första november lämnades den 10 000 kvadratmeter stora byggnaden, precis intill centralstationen, över till Västra Götalandsregionens verksamheter.
– Det är relativt stort för en relativt liten stad, så det är väldigt kul att få vara med i ett sånt här projekt. Med parkeringshuset som byggdes bara några meter från tomtgränsen så behövde vi stämma av varannan vecka så vi kan styra våra leveranser. Men projektet gick väldigt smidigt framåt, avslutar Erik Nilsson.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #3 2018 och har uppdaterats.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!