Nyheter Reportage
6 min lästid

Miljarder investeras i Borås som kretsloppsstad

18:e september 2017, 08:04
Miljarder investeras i Borås som kretsloppsstad
llustration över framtidens Sobacken. Bildkälla: Borås Energi och Miljö
Hans Grindal Hans Grindal
Like 0

Borås kraftsamlar och bygger ett nytt avloppsreningsverk och kraftvärmeverk vid sitt befintliga energi- och miljöcenter en mil utanför staden. – Det unika är att vi bygger två viktiga funktioner samtidigt, vilket skapar en rad olika synergieffekter, säger Jonas Holmberg, kommunikationschef på Borås Energi och Miljö.

Sobacken är Borås Stads energi- och miljöcenter som ligger cirka en mil utanför staden. Den innehåller en avfallsanläggning där all materialsortering sker samt även en biogasanläggning.

Här ute har ungefär under ett års tid pågått markberedning för det nya kraftvärmeverk samt avloppsreningsverk som ska byggas på denna plats. Berggrunden är bra, men man har fått spränga undan mycket berg för att bereda plats för de kommande anläggningarna.

– Bakgrunden till satsningen är att Borås växer, att vi behöver ersätta befintliga anläggningar samt att kunna nå vårt mål om att vi ska ha ett helt fossilbränslefritt Borås. För att nå detta mål har det under en längre period pågått ett strategiskt arbete med att identifiera energiströmmar och omvandla dessa till nytta för stadens invånare, säger Jonas Holmberg, kommunikationschef på Borås Energi och Miljö.

Exempel på energiströmmar är att omvandla hushållsavfall till fjärrvärme, el och biogas och på samma sätt skogsavfall till fjärrvärme och el.

– Vi kom till en punkt där vi blev tvungna till stora reinvesteringar. Det unika för Borås är att behovet av nytt avloppsreningsverk respektive kraftvärmeverk sammanfallit i tiden. Det ger vissa synergieffekter, till exempel att vi kan bygga ett gemensamt kontrollrum och vissa andra gemensamma funktioner.

Enkelt förklarat kommer man att ersätta två biobränslepannor från 1965 samt ett avloppsreningsverk från 1934 – där det senare idag ligger inne i den växande staden – med en gemensam anläggning en mil från stadskärnan.

Flygbild Sobacken
”Det är ett omfattande kontrakt som vi har att förhålla oss till med en kontraktssumma på ca 400 miljoner kronor” Rickard Axelsson, Site Manager på Veolia Water Technologies. Bildkälla: Borås Energi och Miljö

Den totala budgeten ligger på 3,2 miljarder där kostnaden för kraftvärmeverket – som kommer att eldas med skogsavfall – är 1,8 miljarder kronor. I budgeten ingår samtliga överföringsledningar som kommer att byggas från Sobacken in till staden.

– Attraktiv mark inne i stadskärnan där avloppsreningsverket i dag ligger kommer att kunna frigöras för till exempel bostäder, säger Jonas Holmberg.

Låg miljöbelastning, trygghet för personalen och rätt kvalitet var grundkraven när Borås Energi och Miljö upphandlade det nya avloppsreningsverket på Sobacken i Borås. Veolia Water Technologies vann upphandlingen av detta prestigeprojekt.

– Vi levererar ett helt nytt avloppsreningsverk till Borås kommun. Det är ett omfattande projekt där vi arbetat med att bygga betongbassänger och maskinhus i drygt ett år. Sedan årsskiftet har vi arbetat med maskinmontage och installation av utrustningen till reningsprocesserna. I mitten av mars kommer avloppsvattnet från Borås kommun att börja pumpas till det nya reningsverket, säger Rickard Axelsson.

Beställaren hade från start höga prestandakrav som framförallt handlar det om att anläggningen ska klara en viss kapacitet, miljövärden och att maskinutrustningen är av god kvalitet.

– Det är flera krav både övergripande och på detaljnivå. Det är ett omfattande kontrakt som vi har att förhålla oss till med en kontraktssumma på ca 400 miljoner kronor. Det är även ett stort samordningsarbete med beställaren och de övriga entreprenörerna men samarbetet har fungerat som det ska och projektet går framåt.

För Veolia Water Technologies är arbetsmiljö- och säkerhet en prioriterad fråga.

– Arbetsmiljö- och säkerhet är en prioriterad fråga för oss på Veolia men även för Borås Energi och Miljö som ansvarar för den totala arbetsmiljön. Vi har en KMA-samordnare som ansvarar för kvalitet, miljö och arbetsmiljö, även våran underentreprenör som ansvarar för byggdelen har en egen KMA, avslutar Rickard Axelsson.

Hydria water berättar om sin involvering i projektet sobacken

Beskriv omfattningen av uppdraget i projektet ”Sobacken”?

– Vi är mycket glada och stolta över att ha fått förtroendet från ett av världens största vattenreningsbolag Veolia Water Technologies att leverera utrustning från våra fabriker till Sobacken. För vår del har det varit en lång process där vi följt projektet på nära håll eftersom Sobacken är vår hemkommuns nya reningsverk och de flesta av oss har sina bostäder påkopplade i Borås avloppsnät.

Vilka produkter kommer VA Teknik Sweden leverera och vad ligger ordervärdet på?

– VA Teknik Sweden’s produkter utvecklas och produceras här i Borås och VA Teknik är ett av våra två varumärken, det andra varumärket är Mellegård&Naij som utvecklas och produceras i Skövde. Ur VA Tekniks sortiment har vi levererat plastkedjeskrapor som är en maskin som skrapar och transporterar sedimenterat slam från bassängbotten till slamgrop. Slamskrapor är något som vi även exporterar över hela världen. Till Sobacken levererar vi alla slamskrapor till sandfång, försedimentering, mellansedimentering och till Veolias Actiflo process.

Har projektet inneburit några utmaningar hittills? Har det funnits några specifika krav?

– Alla projekt av den här kalibern har sina utmaningar och vi har verkligen fått tänka till lite extra den här gången. Vi kommer att dra nytta av de förbättringarna i fler projekt det är jag helt säker på.

Finns det någonting som ni är extra stolta över / vill lyfta fram?

– Jag vill lyfta fram alla i vår egen organisation som gör ett fantastiskt arbete varje dag.

Hur har samarbetet fungerat?

– Samarbetet med Veolia har fungerat mycket bra vill jag påstå, vi har ett gemensamt mål och vägen dit har varit spikrak. Anledningen skrivs till tydlighet i planeringen som vi ömsesidigt kunnat följa.

Har ni några/något referensprojekt som ni vill berätta om?

– Vi har flera intressanta internationella projekt bland annat i Afrika, Centralamerika och Mellanöstern där vi nyligen rönt stora framgångar med en gammal beprövad teknik i ny kostym.Biologisk rening genom att man sprider avloppsvattnet på ett blockformat biobäddsmaterial, enkelt sagt ett storskaligt filter, den här tekniken har en boom för närvarande. Anledningen är delvis för att kostnaden för att rena avloppsvattnet bara är en bråkdel av vad det kostar med moderna högteknologiska processer men också att det är ett väldigt effektivt sätt att rena vattnet. Vi har all anledning att fortsätta på den inslagna vägen, tillsammans mot en renare värld!

Text av Anders Edström Frejman & Myrna Whitaker

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0