Projekt
2 min lästid

Nu står Karlstads träberikade sportcenter klart

Sannafältet, Karlstad
5:e januari 2023, 09:41
Nu står Karlstads träberikade sportcenter klart
Nu är Sannafältets sportcenter färdigbyggt. Illustration: Sweco/Karlstads kommun
Emilia Granberg Emilia Granberg

Efter cirka två års byggtid stod Sannafältets sportcenter klart hösten 2022. Under sommaren 2021 stod projektets första del – konstgräsplanen, klar och i april 2022 invigdes inomhusarenan. Vid invigningen av inomhusarenan som fått namnet Eva Lisa Holtz Arena fanns några av Sveriges främsta friidrottare på plats, inklusive Khaddi Sagnia som är en av världens bästa längdhoppare.

Utöver konstgräsplanen och den 9 000 kvadratmeter stora inomhusarenan har projektet innefattat bygget av en utomhusarena. I september 2022 kunde även utomhusarenan invigas och därmed har sportcentret fått alla sina delar färdigställda. Utomhusarenan har fått namnet Sola Arena och vid invigningen hölls flera olika aktiviteter – dels sportaktiviteter, dels besök från kändisar som sångaren Tusse.

Ett sportcenter av trä

Efter ett beslut om att så mycket trä som möjligt skulle användas i bygget har båda arenorna byggts av trä. För inomhusarenan har stommen byggts av en limträkonstruktion från Moelven Töreboda, och för utomhusarenans är stommen för plan två, takstommar och pelare byggda i trä. Första plan är byggd i betong.

– I det här projektet ville vi få in så mycket trä som möjligt för att få en känsla av trä och en mjukare känsla i arenorna eftersom de är så stora. Trä ger även ett bra miljöavtryck som vi var ute efter, berättar Sixten Westlund, projektledare på Karlstads kommun.

Utöver själva konstruktionen har även gestaltningen präglats av trä. Detta eftersom tanken varit att få sportcentret att knyta an till det naturnära området runt omkring. Därför hålls trät synligt på flera ställen, exempelvis för läktare, innerväggar och tak i inomhusarenan men även utvändigt i form av träfasader.

Kuriosa om Sannafältet:
• Inomhusarenan blir Europas tredje största och den första av sitt slag med stomme helt i trä.
• Inomhusarenans takstolar har en spännvidd på 58 meter.
• Inomhusarenan har plats för 1 700 personer.
• Utomhusarenan har fått en uppvärmd plan med hybridgräs.
• Utomhusarenan rymmer plats för 4 000 åskådare.
• Utomhusarenan har fått omställningsbara omklädningsrum. Det innebär att rummen kan ställas om från fyra mindre till två större.
• Sannafältets konstgräsplan används främst för amerikansk fotboll. Även denna plan är uppvärmd.
• Konstgräsplanens läktare är återanvänd från den tidigare Tingvalla isstadion.