Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
I november 2024 nådde bygget av Kabeltornet sin fulla höjd. Med sina 200 meters höjd klassar tornet in som Nordens näst högsta torn och bakom bygget av fabriken hittas NKT tillsammans med Skanska.
– Det här är ett av Sveriges största byggprojekt just nu och att vi på NKT bygger Nordens näst högsta torn vid vår anläggning i Karlskrona skapar såklart en viss stolthet. Tornet är en del av vår fabrik som kommer att vara världens största för högspända sjökablar när den tas i bruk under 2027, säger Maria Månsson, delprojektledare på NKT.
Den nya fabriken består av flera olika produktionshallar där tornet blir en, och det höga tornet behövs för kylningen av kabelisoleringen. Detta eftersom kablarna behöver hänga vertikalt för att kylas ordentligt under produktionen. Själva fabriken kommer att producera kraftkablar med en spänning på upp till 640 kV, där ett kabelpar ska kunna överföra tillräckligt med elektricitet för att försörja tre miljoner hushåll.
– Våra högspända sjökablar är en viktig pusselbit i infrastrukturen som behövs för den gröna omställningen. Att kunna vara med och leverera på den höga efterfrågan som finns känns fantastiskt, säger Maria Månsson.
Det höga tornet är uppbyggt med glidformsteknik, en teknik som innebär att när man väl börjat bygga – då måste man fortsätta tills det är klart.
– Oftast används glidformsteknik på konstruktioner som kanske tar tre veckor att gjuta, med ett dag- och ett nattskift. Här har vi kört i tre månader, med fyra skift och två betongbilar som gått i skytteltrafik, säger Niclas Silfverberg, blockchef på Skanska.
När man gjuter med glidformsteknik hälls betong i en form som sakta höjs med hjälp av hydrauliska domkrafter. Formen rör sig sedan uppåt i en jämn takt medan betongen härdar. I bygget av Kabeltornet kom leveranser av betong varje timme vilket möjliggjorde att tornet kunde växa med cirka 2,6 meter per dag.
– Väderförhållandena var med oss och tillsammans med erfarna experter inom området har glidformsgjutningen gått bra. Det var ett arbete som pågick dygnet runt i cirka 90 dagar, berättar Maria Månsson.
– Det är mycket som kvarstår – allt från att färdigställa tornet på insidan med maskiner som sprutar på isoleringen på kablarna till att färdigställa andra byggnationer som också är en del av fabriken. Sedan ska allt testas noga. Parallellt som vi bygger investerar vi också i våra medarbetare, vi utbildar kontinuerligt och nyanställer, svarar Maria Månsson och avslutar:
– Cirka 500 medarbetare behövs fram till 2027.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB