PassivhusWetterstrand ser gärna ett nationellt Passivhuscentrum
15/10/2015 2min lästid

Wetterstrand ser gärna ett nationellt Passivhuscentrum

15/10/2015 2min lästid
Wetterstrand ser gärna ett nationellt Passivhuscentrum

“Ingen kan de frågorna bättre än Passivhuscentrum”

Kunskapen hos Passivhuscentrum Västra Götaland behöver spridas över hela landet. Det menade Maria Wetterstrand (MP), ordförande i regeringens miljömålsråd under sitt besök i Alingsås.
– Det skulle behövas ett nationellt centrum och ingen kan de frågorna bättre än Passivhuscentrum (Västra Götaland), menar hon.

Det var andra gången som MP-profilen och ordföranden i regeringens miljömålsråd, Maria Wetterstrand besökte Passivhuscentrum och än en gång var hon imponerad av det hon såg. Och uttryckte starkt stöd för Passivhuscentrum Västra Götalands eambitioner att bli ett nationellt center – för att kunna sprida kunskap om framtidens energieffektiva byggande med ännu mer genomslagskraft.
– Om en kommun exempelvis vill ställa krav när det ska byggas och de själva inte kan frågorna är det otroligt viktigt att ha nånstans att vända sig för att få expertis och information. Vi måste nämligen börja ställa hårdare miljökrav ute i kommunerna men då måste det vara enkelt att komma åt kunskapen, menar hon.

Många politiker verkar ju dela din åsikt, men hur går man från ord till handling?
– De flesta som varit här tycker det är bra, men det är ju många som inte varit här och inte vet vad det går ut på. Vi som vet vad det handlar om behöver berätta och argumentera för det. Här gäller det att politiker hänger med, att miljökraven skärps och att det görs fler satsningar i den här riktningen, menar hon och berättar att det också pågår ett arbete för att tolka EU-direktivet om nära-noll-energi hus.

Ett arbete där ett nationellt center kan vara en del av lösningen
Carlos Andersson, verksamhetschef på Passivhuscentrum är glad att också Maria Wetterstrand inser potentialen – men tror det är viktigt att processerna skyndas på.
– Sverige har legat trea internationellt vad gäller passivhus. Men nu tar Norge passivhus som byggnorm nästa år och fler länder kan springa om. Här måste vi haka på för att inte hamna efter, menar han.

Wetterstrand nickar instämmande, men tror att det finns en avgörande nyckel i detta som kanske inte alltid lyfts upp som huvudargument.
– I Sverige har mycket fokus också varit på ekonomi. Vi behöver nog lyfta fram argument som livscykelkostnader här med. Det är inte bara energieffektivt utan ekonomiskt att bygga med nära-noll-energiteknik. Och man är inte lika beroende av om energipriser går ner eller upp i framtiden. På sikt bör ju ambitionen vara att bostadssektorn snarare ska vara leverantör av energi än användare.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!