PassivhusNCC bygger passivhusskola
8/04/2015 1min lästid

NCC bygger passivhusskola

8/04/2015 1min lästid
NCC bygger passivhusskola

Blir även ett pilotprojekt för standarden ”nästan nollenerginivå” (nNEB)

NCC ska bygga en av Norges mest hållbara skolor åt Undervisningsbygg KF i Oslo. Brynsengfaret skola ska byggas som passivhus. Ordern är värd 270 MSEK.

Brynsengfaret är en skola för årskurs 1–7. Skolbyggnaden är på 11 700 m2och kommer att vara inflyttningsklar till skolstarten 2017. Skolan för totalt cirka 840 kommer bland annat att inrymma en aula.

Skolans ambitiösa miljöprofil gör bygget till ett referensprojekt för framtida skolor i Norge och i andra länder. Skolan byggs som passivhus, men blir även ett pilotprojekt för standarden ”nästan nollenerginivå” (nNEB). Från och med 2018 är nNEB standard för offentliga byggnader i EU, och från 2021 är det standard för samtliga nybyggen.

– Det är mycket spännande att vara med och förverkliga Undervisningsbyggs ambitioner att bygga innovativa och hållbara skolbyggnader, säger Håkon Tjomsland, affärsområdeschef, NCC Construction Norway.

Skolan kommer att utrustas med värmepumpar och i fasaden integreras solceller. I skolan kommer både elever och lärare att kunna följa elproduktionen och elanvändningen. Det ger projektet en ny och spännande pedagogisk dimension.

– NCC ska vara ledande inom hållbar utveckling. Därför är det extra roligt att få bygga en skola med så tydliga miljömål, där nya generationer får en inblick i energi- och miljöfrågor, säger Thomas Re Johnsen, divisionschef NCC Construction Norway.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!