Passivhus”Därför lyckades vi med Brogården”
31/03/2015 3min lästid

”Därför lyckades vi med Brogården”

31/03/2015 3min lästid
”Därför lyckades vi med Brogården”

|

Alingsåshem totalrenoverade miljonprogrammet med passivhusteknik

Om man ska renovera miljonprogrammet behöver man vara långsiktig. Så resonerade Alingsåshem när man totalrenoverade 300 lägenheter med passivhusteknik i området Brogården. Tidigare i år blev de sista lägenheterna klara. Nu är siktet inställt på 400 liknande lägenheter i ett annat område.

Den genomgripande renoveringen som Alingsåshem gjort i området Brogården har väckt stort intresse inom bygg- och fasighetsbranscherna, i den akademiska världen och på EU-nivå.

Brogården är en av tre ”pilot sites” inom EU-projektet BEEM-UP som syftar till att lyfta fram förnyelseprojekt där energieffektivitet och ekonomiska, men även sociala aspekter på riktigt tas med i projektet.

I korthet har Alingsåshem 2008-2014 totalrenoverat 299 lägenheter fördelade på 16 huskroppar med passivhusteknik. Unikt för detta projekt är att man även har bytt ut fastigheternas ytterväggar – i form av utfackningsväggar – mot moderna energieffektivare dito. Dessa har utvecklats och förbättrats i flera steg under projektets gång. Till exempel prefabricerades kompletta trevånings-fasadsektioner i fabrik för de sista fastigheterna.

Bakgrunden till det omfattande projektet var enkelt förklarat att Brogården – likt hundratusentals andra bostäder i miljonprogrammet – stod inför ett stort renoveringsbehov.
– Fasaderna var i dåligt skick och energianvändningen var hög. Dels för att byggnaderna i sig inte var energieffektiva och dels på grund av att hyresgästerna inte kunde påverka hyran genom ett ändrat beteende. Till exempel ingick inte bara uppvärmning och kranvatten utan även hushållsel i hyran, berättar Alingsåshems vd, Ing-Marie Odegren.

Slutresultatet är ett komplett miljonprogramsområde som lyfts från energislukare och stark likformighet i utbud till föredöme socialt, energitekniskt och ekonomiskt.

Tidigare i år fick Ing-Marie Odegren utmärkelsen årets opinionsbildare av Årets Framtidsbyggare. I somras blev det också klart att Brogården vunnit EU:s prestigefulla European Sustainable Energy Awards i kategorin Living i konkurrens med 342 andra projekt. Det ser hon som ytterligare ett kvitto på att Alingsåshem tänkt rätt från första början.
– Anledningen till utmärkelserna och att projektet blivit så lyckat grundar sig i att vi från början i sanning utgått från människorna, använt ett holistiskt synsätt och aldrig låtit någon av de tre aspekterna ta överhanden.

Och hon fortsätter
– Vi har ibland fått kritik för att projektet dels tagit lång tid och dels kostat för mycket pengar, men det beror helt på vilket perspektiv man har.  Vi ser att våra kalkyler håller och att projektet kommer att visa svarta siffror inom tio år.

Erfarenheterna man skaffat sig och tekniken som man utvecklat tillsammans med entreprenörer och andra experter tar man nu med sig till nästa projekt.
– Erfarenheterna som vi gjort på Brogården kommer vi att ta med oss i kommande projekt, till exempel det kommande förnyelseprojektet på Noltorp. Noltorp har mer än dubbelt så många lägenheter som Brogården och lite andra förutsättningar. Vi kommer att behöva anpassa oss efter det. Med de läxor som vi lärt oss från Brogården så är vi övertygade om att insatserna kommer att bli både effektivare och till lägre kostnad på Noltorp,avslutar Ing-Marie Odegren.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!