Byggindustrin Passivhus
2 min lästid

”Energieffektivt byggande lönsamt”

25:e mars 2015, 13:56
”Energieffektivt byggande lönsamt”
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Det finns en stor potential med att spara energi i befintliga byggnader. Detta och betydelsen av att bygga med den billigaste och miljövänligaste tekniken är två huvudpunkter som miljöekonomen Karin Ahlström Ullbro på Passivhuscentrum Västra Götaland brukar lyfta fram i utbildningar hon brukar hålla i.
– Det tål att upprepas att fastigheter står för 40 procent av energianvändningen bara i Sverige och de allra flesta byggnader som kommer att finnas 2050 redan är byggda.

Det är 2050 man från svenska regeringen lagt fram som mål att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser och energieffektiva fastigheter är en nyckel.
– När man pratar om certifierade passivhus eller hus som i någon uträckning använder passivhusteknik så handlar det egentligen inte om något komplicerat och avancerat. Det handlar grundläggande om att bygga hus som har ett något bättre klimatskal och är täta.

Till detta kommer förstås användning av belysning, ventilation och värmekällor som var för sig är energieffektiva.  

Miljöaspekter och energibesparingar i all ära, men hur räknar man hem extrakostnaderna? Här gäller det att ha rätt tidsperspektiv, menar Karin Ahlström Ullbro, annars hamnar man fel.
– Ett passivhus är några procent dyrare i investeringskostnad, men har mycket låga driftskostnader, ett mycket bra inomhusklimat, är dragfritt och det ligger i sakens natur att de måste vara mycket välbyggda för att klara täthetskraven. Det finns inget utrymme för slarv.
 
Hon nämner att en nybyggd passivhusvilla på 190 kvadratmeter i Skåne har en snittnota för uppvärmning som stannar på endast 300 kronor i månaden.

Hur är det då med lönsamheten i energirenoveringar? I artikeln intill beskrivs renoveringen av Brogårdens 299 lägenheter. Driftskostnaderna har sänkts med 80 procent och ägarna ser redan att de kommer att få en relativt kort återbetalningstid.
– Allt talar för att välbyggda, energieffektiva fastigheter ligger i tiden och även har en gynnsam värdeutveckling. Ett fastighetsbolag uppskattade till exempel att enbart de investeringar på 170 miljoner de gjort i energieffektiviseringar under fem år ökat värdet på beståndet med två miljarder tack vare årliga energibesparingar om 100 miljoner.

För att få fart på energieffektiviseringar – som skulle ge de största effekterna mot målet 2050 – skulle man från Passivhuscentrum Västra Götaland önska förmånliga lån för energieffektiviseringar.
– Vi lobbar till exempel för särskilda statliga energisparlån av samma modell som en tysk statlig bank gett för energieffektivisering av bostäder. Men vi försöker även på samma sätt få privata banker att förstå de fördelarna av att deras bolånekunder bor i hus med låga driftskostnader, avslutar Karin Ahlström Ullbro.

#passivhus #passivhus centrum
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0