Byggindustrin Passivhus
3 min lästid

Passivhus med tunna väggar och parallelltak testas i koncepthus

21:a november 2013, 08:50
Passivhus med tunna väggar och parallelltak testas i koncepthus
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Ett passivhus som saknar traditionell fuktspärr från insidan och som har tunna väggar är bara två unika parametrar i det koncepthus som företaget Siljeströms uppfört.

I Torshälla utanför Eskilstuna har byggkonsultföretaget Siljeströms byggt ett koncepthus som de själva ritat där de testar nya sätt att bygga.
– Det var i samband med en förfrågan om projektering av ett mindre bostadshus som vi såg möjligheten att uppföra ett hus med innovativa konstruktionslösningar, berättar Mattias Eklund, konsult på Siljeströms.

Det cirka 80 kvadratmeter stora huset som beräknas inflyttningsklart i december är ett passivhus enligt FEBY och ser till det yttre ut som en vanlig villa. Tack vare att man valt en högeffektiv isolering av PIR kunde väggtjockleken hållas nere. Fönstren har ett U-värde på 0,76 och har bågar och karmar i komposit och plast.
– Hade vi valt isolermaterial i form av mineralull eller cellulosa skulle vi fått tjocka väggar och djupa fönsternischer. Det ville vi undvika i detta projekt.

Man har även provat andra nya sätt att bygga i projektet. Bland annat används ingen traditionell fuktspärr från insidan och man har därför arbetat fram andra lösningar för att göra huset helt lufttätt. Man har till exempel haft en dialog med leverantören SPU Isolering angående väggmodeller som de använt i projekt i Finland.
– För att minimera antalet skarvar har till exempel den bärande konstruktionen i koncepthuset anpassats efter isoleringens standarddimensioner. Man kan säga att de bärande delarna samverkar med isoleringen även om den senare inte tar någon last, förklarar han.

Huset är uppfört med parallelltak. Det vill säga att man ser ända upp till insidan av taknocken inifrån huset
– Det är bara hall och toalett som – så att säga – har ett innertak medan kök, vardagsrum och avgränsade sovrum är öppna till nock.

Ett passivhuscertifierat FTX-system med 91 procent återvinning och förvärmd tilluft genom mark skall ge ett bra inomhusklimat. Man installerar även en vattenmantlad kamin och solfångare som laddar en ackumulatortank i angränsande hus så att överskottsvärmen kan nyttjas i andra byggnader på gården när kaminen eldas.

Han förklarar att det dock egentligen är grundläggningen av huset det som är mest unikt med cirka 40 procent reducerad materialkostnad, mer än halverad byggtid och bättre isolerad i jämförelse med traditionell platta på mark. Grundläggningen kommer utvärderas med ytterligare mätningar innan mer kan sägas om det.
– Vi är väldigt nöjda med projektet så här långt Vi ligger före tidplan och under kalkylerad budget. Syftet var och är att utvärdera vårt eget kunnande, att visa att vi kan bygga passivhus samt att testa nya lösningar i ett fullskaleprojekt, avslutar Mattias Eklund.

 

 

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0