Byggindustrin Passivhus
3 min lästid

Luftvärmeväxlare i en klass för sig?

17:e oktober 2013, 12:35
Luftvärmeväxlare i en klass för sig?
Luftvärmeväxlare
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

En modern luftvärmeväxlare har en verkningsgrad på uppemot 85 procent. Nytänkande och satsning på teknologi gav direkt resultat på energianvändningen. Värmeväxlare tillverkad av polykarbonat med stora ytor och låga lufthastigheter är några av förklaringarna till resultaten för uppstickaren VoltAir System.

FTX-ventilation med effektiv värmeväxling är en nyckelkomponent när det kommer till att spara energi och skapa ett bra inomhusklimat. I fallet med energieffektiva hus och då i synnerhet passivhus eller plusenergihus är valet av lösning för värmeväxlare helt avgörande för att kunna lyckas. Både ur energisparsynpunkt och när det kommer till att uppnå en bra luftkvalitet i fastigheten.

En modern luftvärmeväxlare har en verkningsgrad på uppemot 85 procent, vilket gör att begreppet ”elda för kråkorna” sedan länge borde vara irrelevant. Men de finns en liten uppstickare som menar sig kunnat ta lösningar för värmeväxlare till en ännu högre nivå.

Det är företaget VoltAir System som säger sig kunna komma upp i siffror som närmar sig 90 procent i temperaturverkningsgrad.
– Våra värmeväxlare skiljer sig från konventionella system på så vis att vi arbetar med stora värmeöverförande ytor och låga hastigheter, vilket ger maximal återvinning. Resultatet blir lågt effektbehov och bästa totalekonomi berättar Tomas Frändén, marknadschef på VoltAir System AB.

Och han fortsätter:
– Ska man skämta till det så kan man säga att storleken i detta fall har betydelse. Våra värmeväxlare i polykarbonat ger större aggregat, men sparar pengar genom lägsta LCC-kostnad.

Ett vanligt problem med luftvärmeväxlare är igenfrysning vi låga temperaturer och att värmeväxlaren läcker partiklar mellan frånluft och tilluft. Det är problem som VoltAir minimerat samtidigt som man ansträngt sig för att minimera antalet rörliga delar i anläggningar för att uppnå långa serviceintervaller.
– Våra produkter är anpassade för nordiskt klimat med stora naturliga temperaturvariationer över året. Nöjda och återköpande kunder är det viktigaste för oss och ett kvitto på att tekniken är här för att stanna.

Han är tydlig med att man ingalunda har det lägsta inköpspriset, men att kunderna genom att tänka LCC insett fördelarna med företagets produkter.

ByggVesta är ett exempel på en återkommande kund som använder FTX-aggregat från VoltAir System till sina energieffektiva Egenvärmehus. I projektet Fullriggaren i Malmö lyckades man att med en skräddarsydd lösning från VoltAir System komma ned till 55 kWh/m2 och år. En reducering med cirka 40 procent jämfört med Boverkets krav.
– För att leva upp till de energikrav vi ställer finns inga luftbehandlingsaggregat som kan matcha VoltAir System. Visserligen är det en något högre investering, men totalekonomin är klart bättre, konstaterar Lars Gärde, Director Supply Management på ByggVesta.

Faberges fastighet Hägern Mindre 7 på Drottninggatan i centrala Stockholm är ett annat bra exempel. Ett skräddarsytt system från VoltAir gjorde det möjligt att placera utrustningen på en sekundär yta för att maximera den uthyrningsbara ytan i fastigheten.
– I projektet separerade vi ventilationssystemet efter verksamhet för att uppnå en bättre behovsstyrning samtidigt som vi ville förbättra inneklimatet, berättar Jonas Markström, Energycontroller på Fabege.

Behovsanpassningen samt att man med det nya aggregatet fick 90 procent temperaturverkningsgrad på delar som saknade återvinning är de två viktigaste anledningarna till projektets framgång.
– Resultatet är en halvering av energianvändningen, trots att vi samtidigt utökat ventilationskapaciteten! Den ökade kapaciteten skapar bra underlag för ett stabilare inneklimat främst sommartid, säger han

#luftvärmeväxlare
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0