Byggindustrin Passivhus
2 min lästid

Vänta och se, säger regeringen om nära-nollenergibyggnader

2:a april 2013, 08:17
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Det bidde en tumme av regeringens förslag. Sveriges Centrum för Nollenergihus har granskat och kommenterat regeringens förslag.

Nu har regeringen bestämt sig för hur energieffektivisering inom nyproduktion ska hanteras, men inte vad som kan anses vara en nära-nollenergibyggnad.

Skrivelsen från regeringen om framtida energikrav för nya byggnader, ger alltså ingen vägledning för en marknad som behöver tydliga mål och lång framförhållning. Det strider dessutom mot EU-direktivets krav på etappmål till 2015.

Det är uppenbart att regeringen idag vet för lite om energieffektiva byggnader för att bestämma sig för vad begreppet nära-nollenergibyggnader ska stå för. Som kontrast angav 80% av remissvaren till regeringens utredning att kraven bör gå längre än dagens byggregler. Stora delar av byggindustrin och de kommuner och organisationer som har erfarenheter av energieffektivt byggande uttrycker tydligt att mer långtgående effektivisering är önskvärt.

Regeringens förslag att först bygga demonstrationshus som ska utvärderas är problematisk. Innan flertalet av dessa projekterats, byggts, tagits i drift , genomfört årsmätningar och sammanställt dessa har regeringens kontrollpunkt år 2015 för länge sen passerats.

Ska svensk byggindustri utveckla nära-nollenergiprodukter för en svensk marknad måste de veta målen många år i förväg för att hinna ställa om. Ska de sikta på export till en europeisk marknad behöver de först en hemmamarknad.

Förutom demonstrationsprojekt anvisas inga andra utvecklings- eller implementeringsprogram för att målet nära-nollenergibyggnader ska nås förutom minimikrav i byggreglerna (BBR). Fler insatser än BBR krävs för att driva på utvecklingen. Idag ställer t.ex. många kommuner skarpare lokala energikrav.

– För oss i föreningen Sveriges Centrum för Nollenergihus står i alla fall en sak klar, säger Eje Sandberg ordförande i föreningen. Det behövs pådrivande krafter som sammanställer och sprider kunskap, certifierar passivhus och som söker påverka regering och myndigheter för att skapa bra förutsättningar för energieffektivt byggande.

(Tycker ni att vi behövs? Gå in på vår hemsida och bli medlem ni också!)
www.nollhus.se

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0