PassivhusPALIKKA – sunda passivhus i redan 40 år
19/08/2013 4min lästid

PALIKKA – sunda passivhus i redan 40 år

19/08/2013 4min lästid
PALIKKA – sunda passivhus i redan 40 år

“Den färdiga strukturen blir  förutom mycket fukttålig, även mycket stark”

Hur bygger man ett passivhus med garanterat fuktfria väggar oavsett väggtjocklek? Uppfinnaren Civ Ing,  Eur Ing Birger E Wasenius utvecklade för 40 år sedan ett genialt enkelt byggelement med bla inbyggd ventilation. Idag hundratals hus senare har han gång på gång bevisat att det fungerar perfekt.

En av de största utmaningarna med att bygga sunda energieffektiva hus, i synnerhet så kallade passivhus, är att förhindra fuktproblemen. Otillräcklig spillvärme i kombination med tjockare väggar och överisolering medför en länge väg för fukten att vandra inifrån och ut. Det är sedan länge känt att fukt som inte ventileras bort kondenserar i daggpunkten och förr eller senare leder till allvarliga fuktskador.

Vid tiden för första oljekrisen 1973 uppfann och utvecklade civilingenjören Birger E Wasenius byggsystemet PALIKKA ORIGINAL. Han var vid den tiden anställd som plastspecialist på den finska polystyrentillverkaren Stymer Oy. Målet var att skapa det bästa som finns, ett enkelt byggelement anpassat för självbyggare i våra skandinaviska förhållanden. Resultatet PALIKKA blev alls inte dyrare, bara bättre än andra system.

PALIKKA är finska och betyder ”enkel byggkloss för intelligenta byggare”. PALIKKA är ett registrerat och skyddat varumärke och byggelementen tillverkas i Sverige.

PALIKKA är enkelt förklarat ett ihåligt formelement med speciella egenskaper såsom U-värden ner till 0,1 eller mindre. PALIKKA är tillverkad av polystyren av ren livsmedelskvalitet helt utan giftiga eller skadliga tillsatser som till exempel HBCD, som nu totalförbjudes.

En av de största fördelarna med PALIKKA ORIGINAL-byggblocken är att endast dessa har ett inbyggt ventilationssystem som avlägsnar fukten utan energiläckage och förhindrar mögelproblemen. Med andra ord kan man välja det U-värde som man önskar för ytterväggarna, utan att behöva oroa sig för framtida fuktproblem varken under eller ovan jord.

PALIKKA har beviljats patent och mönsterskydd i många länder och är fortfarande det enda byggelement på marknaden som har ett färdigt inbyggt ventilationssystem. Till skillnad från frigolitkopiorna suger till exempel de sunda PALIKKA-blocken inte heller vatten. Isoleringen är ventilerad och konstruktionen därför självtorkanade.
– Den färdiga strukturen blir  förutom mycket fukttålig,  även mycket stark. Originalväggarna har även skyddsbetong kring stålarmeringen, konstaterar Birger E Wasenius.


PALIKKA har använts i byggen från två källarvåningar under mark upp till fem våningar ovan jord. De trefalt kringspontade PALIKKA-elementen staplas helt enkelt på varandra och hålls på plats utan att behöva limmas ihop.  Endast en sorts element behövs, hörnen sågas enkelt i mått med till exempel handsåg. Tejp i hörnen räcker såsom stöd.

PALIKKA håller betonggjutet utan brädstöd. En enkel byggprocess i kombination med den mycket låga vikten möjliggör ett effektivt byggande utan fel.  Redan 40 års erfarenhet tillför PALIKKA byggandet trygghet och kunskap. Det väl isolerade PALIKKA formelementet är även vinterbyggarens rätta val och har används i temperaturer ned till minus 25 grader, berättar han.

De ihåliga väggarna som uppförts med byggblocken fylls med armering och betong helt utan behov av stödkonstruktioner. De färdiga PALIKKAHUSEN klassas som obrännbara stenhus. De energisparande PALIKKAHUSEN är svala sommartid och varma vintertid.

Wasenius berättar att jämfört med att mura lättbetongblock går det 3-5 gånger snabbare att bygga med PALIKKA-block, som dessutom är 50 gånger lättare: PALIKKA är ingen ryggkrossare.

Formelementena möjliggör dessutom byggnadsverk med vilka geometriska former som helst utifrån ett och samma byggelement. Även alla runda former och bärande balkar görs enkelt med ett och samma formelement utan tilläggskostnader. Bearbetning såsom kapning görs enkelt för hand med en handsåg.
– Pooler av alla former, ekologiskt fungerande matkällare under jord, stödmurar med böjda former,  höga torn etcetera – ja egentligen vad som helst kan enkelt byggas med PALIKKA blocken.

En färdig vägg med PALIKKA-block kan putsas direkt eller kläs med träpanel, tegel, plåt eller vilket ytskikt som nu önskas, inomhus till exempel gips och kakel i våtutrymmena.

Idag – 40 år och hundratals sunda hus senare i Norden och övriga Europa – har dagens PALIKKA-block samma konstruktion som de första elementen på 1970 talet, vilka då var 50 år före sin tid. Byggsystemet har alltså visat sig fungera mer än väl för energieffektivt byggande – långt innan begreppet passivhus började användas…

– Varför skulle jag uppfinna något som är dåligt för mig själv att bo i? Det vore ju inte vettigt, avslutar Birger E Wasenius med ett skratt.

www.palikka.se

www.palikka.eu

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!