Byggindustrin Passivhus
7 min lästid

Finskt energismart byggande i Åre

13:e januari 2012, 13:50
Finskt energismart byggande i Åre
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Foto: Branschaktuellt.se
Foto: Branschaktuellt.se
Det är tidig morgon i Jämtland när vi närmar oss skidmetropolen Åre. Solen har precis gått upp och lägger sitt varma morgonljus över dalgångarna. Lätta molnbankar ramar in bergstopparna runt omkring oss och längre fram reser sig Åreskutans mäktiga snöklädda topp.

Vi ska idag träffa en av pionjärerna när det gäller att bygga sin bostad enligt nya energieffektiva byggprinciper. Henrik Köhler och Cecilia Hedlund har länge drömt om ett boende i Åre och är nu mitt uppe i att förverkliga sitt drömboende på Totten ovanför Åre centrum.
– Vi hade hittat en tomt som var till salu och gjorde genom budgivning slag i saken, berättar Henrik.

Därefter följde en intensiv period för Cecilia och Henrik med löpande kontakter och anbud från olika entreprenörer. Allt från totalentreprenad till delade entreprenader. Det hela slutade med att Henrik och Cecilia tillsammans med Cecilias far Jesper Hedlund själva tog rollen som projektledare i nära samarbete med underentreprenörerna.

– Vi hade vid flera tillfällen hört de något diffusa begreppen passivhus/lågenergihus men ej riktigt vetat vad det varit. Från början var ju intentionen att bygga ett hus men sedan vi satt oss in i fördelarna med lågenergihus och samtidigt som det vuxit fram olika tekniker att bygga energieffektivt på så fick det bli ett passivhus med betongstomme.

 – Vi kom i ett tidigt skede i kontakt med SPU isolering då vi bestämde oss för att konstruera vårt drömhus i betong och blev då tipsade om SPU isolering och dess banbrytande funktion, med högt isolationsvärde trots tämligen tunn isolering, berättar Henrik.

– Viktigt var just detta  att hitta en isolering med högt isolationsvärde men som inte fick ta för mycket volym i anspråk. Huset skall uppnå passiva värden utan meter-tjocka väggar. Detta undgår vi nu genom att använda oss av SPU isolering. Då kan vi ha tunnare väggelement men fortfarande bibehålla det isolationsvärde vi eftersträvar.
 
– I och med att vi med SPU:s hjälp har kunnat dra ner på tjockleken av väggarna har detta skapat större innermått, vilket helt klart läggs på pluskontot, konstaterar Henrik nöjt.

Redan i ett tidigt skede visade arkitektritningarna på vissa svårigheter kring byggnationen med fåtalet bärande väggar på grund av spännvidderna och de stora öppna ytorna. Detta är just en av många fördelar med stabiliteten och hållfastheten i betong som arkitekten här kalkylerade med.
– Motsvarande träkonstruktion hade krävt rejält stora limträbalkar vilket hade försvårat både hantering och transport, berättar Henrik.
 
Man tittade nu på flera leverantörer på Gotland men det hade inneburit både långa och kostsamma transporter av betongen. Efter rekommendationer vände man sig i stället till SCF Betongelement AB i Strömsund som levererat betongelement sedan 60- talet. SPU samarbetar med SCF Betongelement AB när det gäller prefabricerade betongelement med isoleringen färdigmonterad direkt i fabrik. SPU Isoleringsmaterial är inte känsligt för fukt, krympning, åldrande eller mögel, och värmeisoleringsförmågan förändras inte under årens lopp. Genom att i det här fallet använda en värmeisoleringslösning baserad på SPU-isoleringsskivor är det möjligt att bygga ytterst energisnåla hus till nästan samma kostnad som vanliga hus. Cecilia och Henrik bestämde sig därför att använda sig av denna princip vid bygget av sitt drömhus.

Detta blev också ett av de första samprojekten mellan SCF Betongelement AB och SPU när det gäller de färdigisolerade betongelementen. Första leveransen gick nu från Strömsund till Åre och Cecilia och Henriks Passivhusprojekt.
– Då monteringen av isoleringen på betongen sker redan på fabriken innebär det att processen på byggplatsen blir kortare och man kan snabbare få igång uppvärmningen direkt efter monteringen, vilket gör bygget enklare under den kalla årstiden, förklarar Henrik.

Andra fördelar är bärigheten med tanke på stora snömängder som man här får räkna med. Betongen ger även genom sin tröghet ett angenämt inneklimat så som att den håller värmen på vintern och håller svalt på sommaren.  Prefabricerade betongelement ger en kort och effektiv byggprocess och har en lång livslängd. Dessutom är betong brandsäkert och ljudisolerande och har stor värmetröghet. Betong är också energisnålt och motstår korrosion. Ritningarna på huset är gjorda med utgångspunkt från betongens alla fördelar.
– Visst innebär det även en del utmaningar att få en betongbjässe på 500 ton på fötter, skrattar Henrik.

Berget som huset vilar på består av skiffer vilket har en tendens att spricka lätt så mycket möda lades på att få till en riktigt stabil bottenplatta. Som egen projektledare inser Henrik svårigheten att koordinera entreprenörerna i alla momenten i jämförelse med att ha en totalentreprenad.  
 – Det var också en riktig balansakt att transportera betongelementen på långtradare och köra upp dessa för de små fjällvägarna, sista biten fick chaufförerna backa ekipagen då det inte fanns plats att vända på.

Vi frågar Henrik vilka erfarenheter han samlat på sig så här långt och vilka råd han vill ge till andra husköpare. – Ja, det är alltid en stor prövning att bygga hus första gången. Viktigt är att ha ett bra samarbete med och mellan entreprenörerna samt att man har förtroende för dessa då man inte kan ha koll på alla bitar själv.
– Visst är det alltid enklast att köpa ett färdigt hus men glädjen att kunna påverka vid ett bygge och få det som man vill med energiförbrukningen väger också tungt. Genom att bygga lågenergihus spar man också mycket med tanke på framtid och miljö. Sen är det också alla fördelarna med att bygga i betong vilket jag gärna rekommenderar till alla som går i husbyggartankar.

I Finland är det idag vanligt att man bygger energieffektiva småhus i betong men ännu så får metoden ses som ganska unik i Sverige. Uppemot 5 % av nybyggnationen av småhus i Finland består idag av Passivhus enligt Niklas Alexandersson, försäljningschef på SPU. Mängden ökar femdubbelt varje år. Av alla passivhus är 80 % isolerade med SPU. Passivhusens andel av alla småhus ökar så våldsamt, att det går förbi om några år.
 – Man har i Finland tagit både politiska och kommunala beslut för att stimulera byggandet av passiva hus, man behöver till exempel ej ansluta sig till fjärrvärmenätet och lagom till Bostadsmässan 2012 i Tammerfors kommer man att erbjuda hyrestomter med passivhus där man endast behöver betala halva hyran under en 5 års period.
Det har hittills saknats närmare prisjämförelser mellan passivhus och traditionella hus men nu har en siffra framtagits som visar på skillnaden att passivhus ligger ca 100 Euro/m2 över det traditionella. En kalkyl över det totala priset visar att passivhuset ligger ca 8 % högre i pris. Detta är dock en merkostnad som man genom energibesparingar räknar hem på ca 3-5 år. En satsa på ett passivhus är alltid en framtidsäker investering vilket ger ett energiklassat hus med ett genomgående högt andrahandsvärde vid en försäljning. Det kan vara utslagsgivande när en köpare står vid valet av 2 hus och det ena är energiklassat.   
 – Det kan vara en god ide för unga familjer som planerar det första husköpet och som kanske tänker bo där uppåt 30 år att med dagens stigande energipriser i åtanke överväga ett passivhus, säger Niklas Alexandersson, samtidigt som man gör en insats för miljön.

Faktaruta
Huset byggs på en markliggande betongplatta med 300mm SPU AL, U-värde 0,08W/m2K. Ytterväggarna blir av betongelement. På SCF Betongelement Ab:s fabrik har man monterat, på de 120mm tjocka innerskalet, 200mm SPU AL som isolering. På byggplatsen gör man fasaden av vågrätt träpanel , U-värde 0,12 W/m2K. Taket blir gjort med en bärande platta av betong, isolering 300mm SPU AL, U-värde 0,08.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0