PassivhusPassivt krav gav ny produkt
18.10.2011 11:03 3 min lästid

Passivt krav gav ny produkt

18.10.2011 11:03 3 min lästid

När passivhusen i kv. Portvakten i Växjö byggdes fanns det inte ventilationssystem med tillräckligt hög värmeåtervinningseffekt på marknaden.

Marcus Rosenholm
0

När passivhusen i kv. Portvakten i Växjö byggdes fanns det inte ventilationssystem med tillräckligt hög värmeåtervinningseffekt på marknaden. Ett företag utvecklade då en ny produkt som mötte kraven på 85 % värmeåtervinning. Detta är ett exempel på hur grön upphandling kan påverka både miljön och företags produkter.

Buy Smart är ett EU-projekt som syftar till att öka medvetenhet och intresse för grön upphandling genom att sätta kriterier för energi och miljö för de produkter som köps in. Offentliga verksamheter är några av de som köper in stora volymer av produkter och tjänster per år. Om allt köps in med bra energi- och miljöprestanda kan bidraget till minskad klimatpåverkan bli stort.

Buy Smart håller nu på att avslutas och ett antal goda exempel lyfts fram, som visar vad grön upphandling kan innebära för offentlig verksamhet som vill minska klimatpåverkan.

Genom att sätta kriterier för energi och miljö i sin policy och samordna inköpen mellan kommuner och landsting så har Regionförbundet i Kalmar län nu sett till att hälften av alla fordon är miljöfordon. När sedan alla bilar är utbytta så kommer man spara 300 ton CO2 om året i länet.

Ett tredje exempel är en av landets största fastighetsägare, Fortifikationsverket, som gjorde en upphandling på luftfilter för ventilationsanläggningar där det togs hänsyn till livscykelkostnad med följden att filter med lågt tryckfall och låg energiförbrukning kunde inköpas trots att inte det initiala inköpspriset var lägst.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!