Passivhus”Nationell samordning viktigt för energieffektivt byggande”
7/03/2017 3min lästid

”Nationell samordning viktigt för energieffektivt byggande”

7/03/2017 3min lästid
”Nationell samordning viktigt för energieffektivt byggande”

Marie Grahn Foto Passivhuscentrum

Finns väldigt mycket kompetens rörande energieffektivt och passivhus byggande i Sverige

Passivhuscentrum Västra Götaland har goda chanser att spela en huvudroll när det kommer till att bli ett nationellt centrum för energieffektivt byggande i Sverige.

Regeringen har annonserat att man via Boverket avser att lämna driftbidrag till en eller flera organisationer som kan tänka sig att ta på sig den uppgiften. Detta meddelade bostadsminister Peter Eriksson (MP) under ett besök på Passivhuscentrum Västra Götaland i september.

– Vi har sedan centret grundades 2008 av passivhusexperten Hans Ek och ett antal framsynta politiker i Alingsås kommun och Västra Götaland  arbetat och arbetar alltjämt med information och utbildning om energieffektivt byggande och renovering . Vi deltar även i pilotprojekt av olika storlek. Bara för att nämna några områden.

Det säger Marie Grahn, tillförordnad chef för Passivhuscentrum Västra Götaland. Hon tillträdde tjänsten i höstas efter att tidigare varit dess kommunikationschef och dessförinnan journalist i över 25 år.

– Man kan helt klart konstatera att det finns väldigt mycket kompetens rörande energieffektivt byggande i Sverige. Redan för några år sedan när vi lät göra en undersökning i branschen blev resultatet att nationell koordinering gällande energieffektivt byggande var något som efterfrågades. Det är inte alltid självklart vart man som arkitekt, byggherre, konstruktör, privatperson eller för all del politiker ska vända sig i ämnet.

Och hon fortsätter:

– Det som jag anser är unikt för Passivhuscentrum Västra Götaland är vårt kontaktnät, vår bredd inom energieffektivt byggande och renovering samt den spetskompetens som vi har inom flera kärnområden. Till exempel livscykelanalyser, innovationsprojekt, byggteknik samt certifiering av passivhus.

Med tanke på att EU-direktivet om ”nära-noll-hus” gällande nybyggnation samt renovering av befintliga byggnader kommer att vinna laga kraft redan om några få år gör att behovet av kompetent personal i hela kedjan från beställare och bygglovshandläggare till byggare och besiktningsmän kommer att vara stort. Passivhuscentrum Västra Götaland är därför involverat i en rad projekt på nationell och nordisk nivå.

– Vi inriktar oss även på framtidens byggare. De som idag går på gymnasiet.

Förutom framtagning av läromedel i energieffektivt byggande på gymnasienivå har Passivhuscentrum Västra Götaland drivit projekt där gymnasielever vid Alströmergymnasiet i Alingsås fått bygga en friggebod som passivhus, vilket fått fick en fortsättning i motsvarande Attefallshus. Även kallat Co2mpis-projektet.

– I nästa projekt – CO2mpakt-huset – som byggs just nu, arbetar gymnasie- och YH-elever med att ta fram ett hållbart kompakt boende som till större delen är självförsörjande på el och med kloka materialval. Det är ett sätt för oss att bidra till att trygga återväxten av kompetent personal.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!