PassivhusUnik fönsterprofil för den nordiska marknaden
7/03/2017 2min lästid

Unik fönsterprofil för den nordiska marknaden

7/03/2017 2min lästid
Unik fönsterprofil för den nordiska marknaden

Bilden visar en komplett fönsterprofil i PVC i genomskärning. Här kan man se hur de fyra vertikala aluminiumprofilerna (ljusgrå) är placerade och infattade i fönsterprofilen av plast.

Det borgar för en bättre total energiprestanda för den investering kunden gör.

Tyska Schüco samarbetar med tre svenska tillverkare av PVC-fönster som levererarmycket låga u-värden.

Intresset för energieffektivt byggande är stort inte minst byggnader med energiprestanda ned mot passivhus eller bättre. Som alltid är det en avvägning mellan energieffektivitet och användning av glasytor. Här kan det vara en fördel om fönsterytornas storlek och utformning kan anpassas just för det aktuella projektet.

En systemleverantör inom energieffektiva och underhållsfria fönster som etablerat sig på den svenska marknaden är tyska Schüco Polymer KG. Detta genom de tre svenska fönstertillverkarna Enomic Fönster i Örebro, MIR-gruppen i Vimmerby samt Fönsterfabriken Trelleborg.

– De svenska fönstertillverkarna kan tillverka kompletta fönster med precis de mått som kunden önskar utifrån de patenterade profiler som Schüco tillverkar, säger Niklas Svensson, försäljningschef för Norden på Schüco.

Han förklarar att de beslag som används samt profilens utformning i vilken glaset är infattat är helt avgörande för det färdiga fönstrets sammanvägda energiprestanda.

– Många kunder är inte medvetna om att de köper dyra glas vars U-värde är långt bättre än profilen som det sitter i. Det gör att det sammansatta fönstret underpresterar i relation till det glas man betalat för.

Schücos färdiga profil har ett U-värde på 0,74 i ett fönster med fast karm och 0,78 för öppningsbara partier, vilket enligt Niklas Svensson är klart marknadsledande.

Förklaringen ligger i designen av fönstrets profiler som är tillverkade av PVC med infällda aluminiumprofiler. En konstruktion som företaget alltså har tagit patent på.

– Många tillverare av PVC-fönster använder stålrör för att styva upp konstruktionen. Nackdelen är att det skapar köldbryggor och förstås inte är optimalt ur energisynpunkt.

Och han fortsätter:

– Våra platta aluminiumprofiler – som används för att styva upp konstruktionen – är infällda på ett sådant sätt i plasten att köldbryggorna minimeras på ett effektivt sätt. Det borgar för en bättre total energiprestanda för den investering kunden gör.

De fördelar Niklas Svensson alltså vill lyfta fram är att man erbjuder svensktillverkade fönster på tre ställen i landet, vilket borgar för god servicenivå.

– Fönstren är dessutom helt underhållsfria, går att få i skräddarsydda mått och har en profil som har mycket goda energiprestanda. Och kunden kan fritt välja ett glas som är i den nivå som denne önskar.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!