PassivhusAllt-i-ett-lösningar med värmepump framtiden för lågenergihus
7/03/2017 2min lästid

Allt-i-ett-lösningar med värmepump framtiden för lågenergihus

7/03/2017 2min lästid
Allt-i-ett-lösningar med värmepump framtiden för lågenergihus

Foto: Panasonic

Panasonic börjar erbjuda kunder att köpa företagets luft/vatten-värmepumpar tillsammans med deras FTX-lösning.

Efterfrågan på extremt energieffektiva produkter där ventilation, uppvärmning av inomhusluft samt tappvarmvatten kombineras i en lösning kommer att öka tror Sofia Törnlöf på Panasonic som under våren börjar leverera luft/vatten-värmepumpar tillsammans med FTX-system.

I takt med att intresset för till exempel passivhus eller andra mycket energieffektiva småhus ökar har det uppstått ett behov av energieffektiva värmepumpar med relativt liten effekt. En av orsakerna är – enkelt förklarat – hur Boverkets Byggregler, BBR är utformade för hus som enbart använder el för sin uppvärmning.

– I värmepumpsbranschen har man traditionellt arbetat med betydligt kraftfullare lösningar självfallet mot större fastigheter, men även de modeller som har varit avsedda för småhus har varit för kraftfulla för att passa de nya typer av energieffektiva småhus som kommit under senare år, säger Sofia Törnlöf, produktchef på Panasonic.

Hon förutspår en stor efterfrågan på värmepumpslösningar för denna typ av bostäder. Och det har hon all anledning att göra. Skärpta BBR-krav och kommande EU-direktiv för till exempel år 2020 respektive 2050 pekar tydligt ut färdvägen för energikrav för framtidens småhus. Framtiden är redan här.

– Efterfrågan på smarta energilösningar kommer att finnas över hela landet. Detta då all nybyggnation av småhus kommer att vara av lågenergityp.

Panasonic är en av de få tillverkare som tagit fram värmepumpar dimensionerade och skräddarsydda för de förhållandevis små energitillskott som moderna lågenergihus behöver.

– Vi har tidigare saknat en lösning där värmepumpen säljs tillsammans med en FTX-lösning där båda är konstruerade, dimensionerade och testade för att arbeta tillsammans. Därför känns det jätteroligt att nu kunna presentera en komplett lösning för till exempel lågenergihus.

Under våren 2017 kommer därför Panasonic att börja erbjuda kunder att köpa företagets luft/vatten-värmepumpar tillsammans med deras FTX-lösning.

– På så sätt förenklar vi installationsprocessen för både husägare och husbyggare och inte minst framtagningen av husets energideklaration. Lösningen kan även kopplas till vårt nya Cloud-system för ännu bättre kontroll och översikt på distans.

Det handlar om en ytterst kompakt Allt-i-ett-lösning som omfattar förvärmning av kall utomhusluft vintertid, möjlighet till kylning av luft sommartid samt effektiv produktion av tappvarmvatten.

– FTX-lösningen i kombination med luft/vatten-värmepumparna uppfyller dessutom kraven för samtliga fyra geografiska områden som definierats av Boverket i BBR, avslutar Sofia Törnlöf.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!