Papper & MassaSveaskog höjer priset på timmer i norr
5/05/2021 2min lästid

Sveaskog höjer priset på timmer i norr

5/05/2021 2min lästid
Sveaskog höjer priset på timmer i norr

Arkivbild. Foto: Sveaskog.

För att stimulera utbudet av timmer skruvar Sveaskog upp timmerprislistorna i norra Sverige.

Sveaskog höjer timmerpriserna i norra Sverige mot bakgrund av den höga efterfrågan på sågade trävaror. Prishöjningen är 30-50 kr/ kubikmeter fast under bark och gäller från den 1 maj. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Våra timmerkunder upplever god efterfrågan och ökande priser på sina färdiga produkter Våra väl utvecklade kundsamarbeten och effektiva leveranskedja ger nu möjlighet att ytterligare öka ersättningsnivån till våra leverantörer, säger Anette Waara, chef Sveaskogs marknadsområde Nord.

– Sågverken går för högtryck för att nyttja det gynnsamma marknadsläget, och därför är efterfrågan hög på såväl gran- som talltimmer just nu. För skogsägarna är det därmed läge att passa på att avverka timmerskog. Även efterfrågan på massaved växer sig starkare i och med att de höga lagren sjunkit under vintern, så vi är mycket angelägna om att även kontraktera gallringar, säger Erik Levén, kundansvarig Sveaskogs marknadsområde Nord.

– Vi har under en längre period noterat att priserna på timmer haft en stigande trend utan att marknadsprislistorna i norra Sverige följt med upp. Känns mycket positivt att Sveaskog kan bidra till att lyfta fram värdet på de norrländska skogarna och ta gärna en ordentlig titt på prislistorna vid tecknande av nästa virkeskontrakt då skillnaderna nu är historiskt stora mellan olika köpare, tipsar Erik om.

Prishöjningen är 30-50 kr/kubikmeter fast mått under bark och avser främst tall- och grantimmer med toppdiameter från 14cm i Norrbotten och Västerbotten. Även priserna på klentimmer och kubb är uppjusterade.

Massavedspriserna är oförändrade. För aktuella timmerpriser i övriga delar av landet uppmanas skogsägare att vända sig till sin närmaste virkesköpare på Sveaskog.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!