Papper & MassaTräjätten satsar på råmaterial av biokompositer
21/08/2018 1min lästid

Träjätten satsar på råmaterial av biokompositer

21/08/2018 1min lästid
Träjätten satsar på råmaterial av biokompositer

Stora Enso ska nu satsa mer på Biokompositer. Foto: Stora Enso.

7 miljoner euro stor investering.

Ett nytt kompetenscenter ska byggas för att kunna bredda råmaterialbas av biokompositer. Stora Ensos investering beräknas gå i produktion i slutet av 2019.

Träjätten Stora Enso investerar i byggandet av ett nytt kompetenscenter och installationer av nya maskiner vid bruket i Hylte. Det är för att möta en större efterfrågan av biokompositer och bredda sin råmaterialbas.

Råmaterial av biokompositer ska ersätta fossila material

–Vi ser en ökande efterfrågan på det innovativa biokompositmaterialet Durasense. Diversifieringen av råvarubasen och det nya kompetenscentret för biokompositmaterial stärker Stora Ensos tillgång till en marknad där fossilbaserade material ersätts med förnybara. Med vår helintegrerade process och breda kunskap om fibrer har vi rätt förutsättningar att fortsätta växa på den här marknaden, säger Jari Suominen, divisionschef för Stora Enso Wood Products, i ett pressmeddelande.

Investering på 7 miljoner kronor

Kompetenscentret byggs i en befintlig byggnad och kommer bland annat innehålla laboratorium och pilotanläggningar. Investeringens värde ligger på 7 miljoner euro och när biokompositverksamheten är igång beräknar företaget att deras division Wood Products kommer att ha ökad omsättning med ungefär 25 miljoner euro.

 

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!