Olja & RaffinaderierCOWI uppgraderar bergrum för råolja
28/11/2016 1min lästid

COWI uppgraderar bergrum för råolja

28/11/2016 1min lästid
COWI uppgraderar bergrum för råolja

En investering i 130 miljonersklassen

COWI påbörjade i mars ett projekt i syfte att uppgradera och ta i drift Bergrum 1 i Syrhåla, Göteborg. Bergrummet har varit ur drift sedan början av 1980 talet men skall nu åter tas i drift för att möjliggöra lagring av råolja. Volymen på bergrummet är ca 650 000 m³, vilket är större än Globens volym.

Projektet, som är en investering i 130 miljonersklassen, genomförs i nära samarbete med uppdragivaren som har specialistkunskap från motsvarande anläggningar.

Projektet utförs som ett EPCM-uppdrag (Engineering, Procurement och Construction Management), vilket innebär att COWI levererar samtliga tjänster inom projektledning, inköp, projektering och byggplatsledning. COWI har valt att scanna befintlig anläggning för att kunna utföra projekteringen i 3D från det egna kontoret, vilket är kostnadseffektivt och samtidigt medför det en mycket hög kvalitetssäkring.

Arbetet påbörjades i mars 2016 och skall stå klart i oktober 2017. För närvarande pågår ett intensivt arbete på plats med mark- och byggarbeten samt rör- och utrustningsinstallationer.

-Vi är mycket stolta över att ha erhållit ytterligare ett EPCM-projekt inom processindustrin. Tack vare vår långa erfarenhet av helhetsåtagande och vårt goda rykte inom industrin, valde kunden oss som partner för sitt projekt, säger Johan Wikemark, avdelningschef Projekt Industri på COWI.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!