Olja & RaffinaderierStopp för saudisk olja till Egypten
7/11/2016 1min lästid

Stopp för saudisk olja till Egypten

7/11/2016 1min lästid
Stopp för saudisk olja till Egypten

Saudiarabien har stängt oljekranen till Egypten.

Saudiarabien har stängt oljekranen till Egypten, trots ett långsiktigt avtal som slöts i april. Att kranen skruvas åt är ett inslag i Mellanösterns intrikata maktspel, men det kan också få följder i folkdjupet.

Enligt uppgörelsen i våras skulle Saudiarabien förse Egypten med 700 000 ton raffinerade oljeprodukter per månad i fem år. Men sedan början av oktober kommer inga leveranser, och i dag bekräftas stoppet av Egyptens oljeminister.

Egypten har den största folkmängden i arabvärlden och en mängd viktiga vardagsvaror brukar vara subventionerade.

Källor i oljedepartementet uppger att Egyptens regering planerar en framstöt till Iran för att sluta nya oljekontrakt. Det är känsligt: Shiamuslimskt styrda Iran är inte bara sunnitiska Saudiarabiens främsta maktrival, det har också funnits besvärliga surdegar i förbindelserna mellan Kairo och Teheran.

När Egyptens nuvarande ledare Abd al-Fattah al-Sisi såg till att manövrera bort Muslimska brödraskapet från makten var det en åtgärd som förde Kairo närmare Riyad, eftersom saudierna ser med misstänksamhet också på brödraskapet. Om Saudiarabien nu visar missnöje med al-Sisi, kan en anledning kan vara att Egypten inte visat vilja att stöda Saudiarbiens krig i Jemen, mot Irans bundsförvanter där, de shiitiska Huthirebellerna.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!