Olja & RaffinaderierPreem ansöker om nytt miljötillstånd
26/10/2020 2min lästid

Preem ansöker om nytt miljötillstånd

26/10/2020 2min lästid
Preem ansöker om nytt miljötillstånd

Preem ansöker om nytt miljötillstånd för att bygga om raffinaderiet i Lysekil. Foto: Preem

Anläggningen planeras att vara i drift senast år 2024.

Preem drog tillbaka miljötillståndsansökan gällande utbyggnad av oljeraffinaderiet i Lysekil.
Nu meddelar de att de vill satsa miljarder på förnyelsebara energikällor och ansöker om nytt miljötillstånd.

I en ny ändring av raffinaderiets miljötillstånd kommer Preem ansöka om att upprätta storskalig produktion av förnybara drivmedel vid raffinaderiet.

– Vi kommer att använda tallolja, rapsolja och återvunnen frityrolja. Det här är råvaror som vi redan i dag använder vid vår anläggning i Göteborg, säger Preems vd Magnus Heimburg till DN.

I ett första steg planerar Preem att genomföra en ombyggnation av den existerande Synsat-anläggningen som i dag producerar diesel av miljöklass 1.  Ombyggnationen av Synsat-anläggningen ska ge en ökning av Preems förnybara dieselproduktion med 650 000-950 000 kubikmeter årligen.

– Preems högsta prioritet är att påbörja storskalig förnybar produktion vid raffinaderiet i Lysekil och det är glädjande att vi nu ska ta det första, stora steget i raffinaderiets förnybara omställning, säger Magnus Heimburg, vd Preem.

Ombyggnationen bedöms minska utsläppen i hela värdekedjan med mellan 1,2–1,7 miljoner ton koldioxid varje år, varav den största minskningen kommer att ske inom vägtrafiken.

En ansökan om ändring av befintligt miljötillstånd planeras att lämnas in innan årsskiftet. Investeringsbeslut planeras under sommaren 2021. Anläggningen planeras att vara i drift senast år 2024.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!