Olja & RaffinaderierNy produktionsanläggning för förnybar diesel
8/01/2020 2min lästid

Ny produktionsanläggning för förnybar diesel

8/01/2020 2min lästid
Ny produktionsanläggning för förnybar diesel

Preems raffinaderi i Göteborg. Foto: Kjell Andersson

Den nya anläggningen kommer att ha en årlig produktionskapacitet på 1 miljon kubikmeter drivmedel.

Preem planerar att bygga en produktionsanläggning för förnybar diesel och biojet till 2024 i Göteborg. Den väntas bli Sveriges största produktionsanläggning i sitt slag.

Den nya anläggningen kommer att ha en årlig produktionskapacitet på 1 miljon kubikmeter drivmedel som ska ska kunna minska utsläppen från bilar och flyg med 2,5 miljoner ton koldioxid varje år.

– Den nya anläggningen är en viktig milstolpe för oss, men detta är bara början på den hållbara omställningen, säger Petter Holland, vd Preem i ett pressmeddelande. År 2025 planeras den totala förnybara produktionen vid Preemraff Göteborg uppgå till cirka 1,6 miljoner kubikmeter, vilket kommer att minska Sveriges totala utsläpp med upp mot 8 procent.

Stora klimatvinster trots utsläpp

Den nya anläggningen kommer att ge vissa ökade punktutsläpp av koldioxid. Enligt miljöansökan kan utsläppen från Preemraff Göteborg öka med cirka 80 000 ton.

Klimatvinsten i användarledet blir emellertid 30 gånger större än den utsläppsökning som sker i själva produktionen. Sett till hela värdekedjan – från utvinning av råvara till att produkterna används – kommer klimatutsläppen att minska med 2,4 miljoner ton, vilket motsvarar ungefär fyra gånger de årliga utsläppen från inrikesflyget, det skriver Preem.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!