Olja & RaffinaderierInvesterar i norskt biomassaprojekt
26/11/2019 1min lästid

Investerar i norskt biomassaprojekt

26/11/2019 1min lästid
Investerar i norskt biomassaprojekt

Biozins anläggning skall byggas vid Bergene Holms sågbruk Nidarå i Åmli. Fotograf: Bergene Holm

Den planerade produktionsanläggningen uppskattas producera cirka 120 000 kubikmeter biozin® per år.

Shell har tecknat ett avtal med Norska Biozin Holding, (där Preem är delägare). Bolaget ska stötta det pågående arbetet med att utveckla och bygga en fullskalig anläggning för bioråolja i Jordøya i Åmli kommun, Norge.

Shells ekonomiska bidrag ska stödja aktiviteter relaterade till förstudien för projektet.

– Preem välkomnar Shells bidrag och engagemang i Biozin Holdings projekt i Åmli. Deras engagemang består av ett viktigt ekonomiskt bidrag, men också i form av deras iH2-teknologi, säger Mattias Backmark, chef Affärsutveckling på Preem i ett pressmeddelande.

Konvertera råvaror till bioolja

Produktionsanläggningen i Åmli ska konvertera råvaror från skogar, till exempel skogsrester och biprodukter från sågverk till en avancerad andra generationens bioolja; Biozin®. Den planerade produktionsanläggningen uppskattas producera cirka 120 000 kubikmeter biozin® per år, som kan raffineras på Preemraff Lysekil eller Göteborg till förnybart innehåll i drivmedel. Den planerade produktionsanläggningen i Jordøya beräknas vara i drift år 2022.

– Vi är mycket nöjda med det här avtalet som ger oss ett viktigt bidrag i arbetet mot en fullskalig produktionsanläggning för bioråolja, säger Thomas Skadal, vd för Biozin Holding.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!