Olja & RaffinaderierLNG-fartyget Tern Ocean gästar Almedalen
4/07/2017 2min lästid

LNG-fartyget Tern Ocean gästar Almedalen

4/07/2017 2min lästid
LNG-fartyget Tern Ocean gästar Almedalen

Nya LNG-drivna fartyget M/T Tern Ocean är framtidens fartyg.

Nya LNG-drivna fartyget M/T Tern Ocean är framtidens fartyg. Fartyget ligger i framkant med stora reduktioner av utsläpp som svaveloxid, kväve, koldioxid och partikelföroreningar jämfört med ett mer konventionellt fartyg. Måndag den 3 juli cirka kl 11.00 anlöper hon Visby hamn.

Preem och Terntank har tillsammans utvecklat det nya LNG-drivna fartyget Tern Ocean. Tern Ocean är det mest effektiva och mest miljöanpassade fartyget för tanktransporter.

Det nybyggda fartyget reducerar utsläppet av svaveloxid med 99 procent, minskar utsläppet av kväve med 97 procent, koldioxid med 40 procent och mindre partikelföroreningar med 99 procent. Allt jämfört ett konventionellt fartyg.

– Vår vision är att vi ska leda omställningen mot ett hållbart samhälle. För detta krävs att vi själva använder hållbara och miljöanpassade transportmedel. Tern Ocean är modernt, säkert och miljöanpassat fartyg. Det här är den här typen av fartyg som vi bör ha runt Sveriges kustlinje, säger Fredrik Backman, chef för Shipping på Preem

Att ha ett LNG-drivet fartyg som trafikerar Östersjöområdet har dock sina utmaningar. En av dessa är bunkring av LNG som i nuläget enbart finns på ett ställe i västra Norge och på ett ställe i västra Finland.

– Det finns ingen samordnad logistik för LNG-bunkring inom nordvästra Europa i nuläget och det är en utmaning så klart. Men både vi och Terntank är övertygade om att detta är vägen framåt för en bättre och hållbarare sjöfart inom Östersjön och globalt, säger Fredrik Backman.

Det här är den typen av fartyg man vill se kring Sveriges kuster.

Fakta M/T Tern Ocean

Längd: 147 meter
Bredd: 22 meter
Djup: 11,7 meter
Lastkapacitet: 16 548 m3
Drivs med: LNG

 

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!