OklassificeradStockholms Kulturhus – En upplyst demoplats
6/03/2015 2min lästid

Stockholms Kulturhus – En upplyst demoplats

6/03/2015 2min lästid
Stockholms Kulturhus – En upplyst demoplats

Nu byter Stockholms kulturikon vid Sergels Torg till LED-belysning

Nu byter Stockholms kulturikon vid Sergels Torg till LED-belysning med StingyLight.

Stockholm var utsedd av WWF till årets klimatstad 2014. Kulturhuset, som är lite av en symbol för staden, är en av de byggnader som står i fokus för flera energibesparande åtgärder.

Nu har turen kommit till belysningen och man väljer TD Lights LED-lysrör StingyLight som kommer att spara ungefär 70 % av elkostnaderna. Med en tändcykel på cirka 12 timmar per dygn kommer lysrören dessutom att hålla i 18 år, något som Bo Norstedt, driftansvarig på Kulturhuset välkomnar:
– Tidigare har vi varit tvungna att byta rör vartannat år. Nu ser vi fram emot en helt annan livscykel. Det är viktigt då det är uppemot sju meter i takhöjd, säger han. StingyLight är unikt med att ha en variant av Osram LED med 80graders spridning för att nå ner med rätt ljusmängd på högre takhöjder.

Investeringen räknas hem på fem år
De 300st StingyLight-lysrören som nu har installerats i taket på Kulturhuset kommer att vara betalda på under fem år, därefter är det en ren vinstaffär, både med tanke på de uteblivna lysrörsbytena och den stora mängd el LED-lysrören sparar jämfört med traditionella rör. StingyLight har en livslängd på 80.000h (ca: 10år I konturnerlig drift) till L70.

Höga krav på ljuskvalitet
Ljuset från LED-lysrören är skräddarsytt efter lokalen, med rätt ljustemperatur och spridningsvinkel. Lars Westerberg, underhållsansvarig projektledare för Kulturhuset sammanfattar:

– De som arbetar i lokalerna är mycket nöjda. Det är till exempel extra viktigt för personal som arbetar i snickeriet och som kräver en färgåtergivning av högsta kvalitet.

En upplyst demoplats
Martin Stjernborg, VD på TD Light ser installationen på Kulturhuset som ett stort och viktigt steg både för företaget och för LED-belysning som ett självklart belysningsval:

– Det är med stor stolthet företaget har fått ansvar att leverera till Kulturhuset – en stilbildande plats med stor synlighet. Det ligger nära till hands att se detta som en i dubbel mening upplyst demoplats, säger han.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!