2021-04-23 K-märkt förbundshus blir modernt kontor https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/04/zengun_forbundshuset.png

K-märkt förbundshus blir modernt kontor

Peter Eklund och Erika Wiberg Zengun, Foto: Zengun
Peter Eklund och Erika Wiberg Zengun, Foto: Zengun
Reportage

På Kungsgatan i centrala Stockholm, ligger det k-märkta förbundshuset som vid tillblivelsen 1924 var toppmodernt. Sedan våren 2019 pågår en ombyggnation som är utformad för att både harmonisera med det befintliga huset men ändå vara ett tillskott från nutida ideal.

Projektet har nu kommit en bra bit på väg. Ombyggnationen, som inleddes 2019 beräknas stå klart sommaren 2021 och totalt omfattar projektet cirka 11 500 kvadratmeter fördelade på tio plan.

Bakom projektet står Fackförbundet Vision, totalentreprenören Zengun och arkitektbyrån Megaron Arkitekter. Syftet med renoveringen är att skapa en modern och flexibel arbetsplats, där stor hänsyn tas till kulturhistoriska värden.

– Vi blev nyligen klara med etapp ett som är överlämnad till Vision. Nu återstår arbeten på tre våningsplan innan vi är helt klara, vilket vi räknar med att vara innan sommarsemestrarna drar i gång, säger Erika Wiberg, projektchef hos den Stockholmsbaserade byggentreprenören Zengun.

Insidan har med största försiktighet omvandlats till moderna kontorslokaler, som efter ombyggnationen, kommer att omfatta fem våningsplan för Vision själva och därutöver tre plan för extern uthyrning. Fastigheten har även ett garage i två plan som har fått ett lyft samt en innergård och ny takterrass.

– Vi har öppnat upp bjälklaget mellan plan 4 och plan 5 på innergården för en atriumgård på plan 4 som ger dagsljus och en fin effekt invändigt. Det har även utförts invändiga öppningar mellan våningsplanen för nya interntrappor samt en tillbyggnad mot innergården på alla våningsplan. Det öppnar upp huset som på så vis får ett bättre flöde, säger Peter Eklund, produktionschef och tillägger att den största byggmässiga förändringen är just dessa nya flöden.

Projektet utförs som en samverkansentreprenad, vilket innebär ett nära samarbete mellan beställaren Vision och entreprenören Zengun, från projektering till genomförande. Erika beskriver samarbetet med Vision som gott.

– Jag ser en stor fördel med att arbeta i samverkan. För oss är det väldigt viktigt att leverera det som vår kund vill ha och ser framför sig. På Zengun strävar vi alltid efter att jobba nära våra kunder, samverkan ligger i vårt dna. Om det finns en god dialog och en förståelse för varandras arbete, så resulterar det i ett lyckat projekt, vilket detta kontorsprojekt är ett gott exempel på. 

Gradäng inuti vision Polacken, Foto: Zengun
Översikt av Vision Polacken, Foto: Zengun

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!