2021-04-23 Karlatornet växer: ”Målet är ett våningsplan i veckan” https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/04/Karlatornet_Bild-1-1.jpg

Karlatornet växer: ”Målet är ett våningsplan i veckan”

Bild över bygget efter att det återupptogs. Foto: Kasper Dudzik
Bild över bygget efter att det återupptogs. Foto: Kasper Dudzik
Reportage

Bygget av Nordens blivande högsta skyskrapa låg under större delen av 2020 på is. Nu fortgår det som planerat och inflytt beräknas att starta under andra halvåret 2023.

Skidmore, Owings & Merrill – arkitektfirman som bland annat är känd för att ha ritat Burj Khalifa och One World Trade Center – vann 2014 tävlingen för att få rita Karlatornet. Säljstart drog i gång två år senare. Lägenhets- och hotellhuset, som med sina 245 meter och 73 våningar kommer bli Nordens högsta byggnad, var planerad att öppna till Göteborgs 400-årsjubileum i år.

Men så blev det inte. Serneke, som både är entreprenör och byggherre tillsammans med Karlastaden Utveckling AB, planerade tidigt förra året att sälja 80 procent av skyskrapan till amerikanska Oaktree Capital Management. Pandemin satte käppar i hjulet för de planerna och bygget lades på is, tills det i december offentliggjordes att Balder köpte hälften av aktierna i byggnaden och därmed räddade projektet.

– Det känns mycket glädjande att få vara del av förverkligandet av ett så unikt stadsutvecklingsprojekt. Att Karlatornet ingår som en del i en långsiktig affär med Serneke, som omfattar nästan 1 400 hyresrätter och drygt 12 000 kvadratmeter kommersiella lokaler, känns extra roligt, sa Erik Selin, vd för Balder, i ett pressmeddelande i samband med köpet.

Arbetet är just nu i full gång – och höjdexpansionen kan snart ta vid igen.

– Just nu håller vi på med ett speciellt moment, utriggarvåningar, där vi på två ställen i tornet skapar extra stabilitet. Omkring våning tolv bygger man extraförstärkning av tornet, säger Johan Live, kommunikationschef på Serneke, och tillägger att de är väldigt nöjda över samarbetet med Balder.

Enligt Live kommer den stabilitetsfasen att hålla på till sommaren. Skyskrapan kan därefter växa på höjden igen.

– Då är målet att bygga ett våningsplan i veckan, säger han.

Det temporära byggstoppet har inte påverkat projektet märkbart, enligt Live. 80 procent av lägenheterna är sålda, inklusive sju av de tolv högklassiga penthousen. Tidsplanen ligger fast och de siktar på att inflyttning kan ske under andra halvåret 2023. Projektet har en beräknad kostnad på 5,5 miljarder.

Text av Fredrik Fahlman

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!