2020-06-03 WTC i Malmö glittrar klart https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/06/wtc-malmo-kakeldaxgruppen.jpg

WTC i Malmö glittrar klart

Bildkälla: Kakeldagsgruppen
Bildkälla: Kakeldagsgruppen
Reportage

På Propellergatan i hjärtat av Västra hamnen ligger World Trade Center Propellergatan, en ny hållbar kontorsbyggnad som karaktäriseras av sin fasad klädd i silverfärgade diamantfasetterade granitkeramikplattor. 

Många som passerar Kajutan, en av tre byggnader som utgör World Trade Center Malmö, fascineras av arkitekturen och fasaden som speglar både himmel och hav. Men fasaden har mer än ett fint utseende. Förutom att den bidrar till husets karaktär är den lättskött och bra för klimatet.

Smutsavstötande funktion

Plattorna i granitkeramik är producerade med en självrengörande effekt som aktiveras av sol och nederbörd. När den självrengörande reaktionen sker frigörs samtidigt ett aktivt syre som byter ner skadliga kväveoxider till nitrater som inte skadar ozonskiktet.

– Vårt mål har varit att skapa en skimrande diamant precis vid havet som kan stärka våra hyresgästers varumärken och samtidigt öka deras attraktionskraft som arbetsgivare. Fasaden på World Trade Center på Propellergatan har varit en väldigt viktig del i detta arbete och Kakeldaxgruppen har varit ett viktigt stöd längs vägen, säger Måns Herner, projektchef på Midroc.

Bildkälla: Kakeldaxgruppen

”Volymgestaltningen och fasadmaterialet hämtar inspiration från omgivande bebyggelse, havets vågspel och hamnbassängen glittrande vattenyta. Enkelt kan byggnaden beskrivas som ett upp- och nervänt ”L” och i förlängningen av Stora Varvsgatan hänger byggnaden, uppstöttad av snedställda pelare, ut mot Propellergatan” – Anders Blomqvist Carsten, vd på Space Arkitekter.

Arkitekten kommenterar

Byggnaden har ritats av Horisont Arkitekter på uppdrag av fastighetsägaren Midroc. De silverfärgade diamantfasetterade granitkeramikplattorna är sammanflätade i geometriska former. Arkitektens vision är att fasaden ska upplevas som en pixlad reflektion av vattenytans glitter.

– Fasadkompositionen består av ett antal olika sammanflätade geometriska former i ett övergripande system, som har sin underindelning i varje fält med finare linjeföring och geometriska mönster, som kan liknas vid en ”pixlad” reflektion av vattenytans glitter, säger Anders Blomqvist Carsten, vd på Space Arkitekter som ansvarade för gestaltningen under anställningen på Horisont Arkitekter.

Text av Myrna Whitaker

Artikeln publicerades först i Bygg- och Fastighet nr 2 2020.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!