2020-05-26 Hotel Gio flyttar in i Hagahuset https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/05/SpikStudios_Gio_Restaurang.jpg

Hotel Gio flyttar in i Hagahuset

Restaurang Mama Gio. Bild: Fabege / SPIK Studios
Restaurang Mama Gio. Bild: Fabege / SPIK Studios
Reportage

Nya Hotel Gio flyttar in i Hagahuset i Solna, som är byggt av Stig Annerfelt med en tydlig italiensk prägel. Inspirationen kommer nämligen ifrån den italienske arkitekten Gio Ponti.

Italienskt 50-tal möter moderna norden, det nya hotellet som tar plats i byggnaden spinner vidare på Giò Pontis samtida Pirellihus i Milano på 50- talet. Men även om det verkar som en match made in heaven, bjuder projektet även på lite utmaning.  
─ Vi har fått anpassa produktionen efter de förutsättningar som fanns. Den stora utmaningen var att anpassa samtliga installationer som kyla och ventilation samt el till dagens moderna krav. Det har gått bra, men det krävde sin samordning, berättar projektledare Johanna Axe Skoglund från Fabege.

Värme med mycket detaljer

Inredningen är gjord av SPIK Studios, som även arbetade med Steam hotel i Västerås. Pasteller, en kaskad av olika färger och ett plottrigt men behagligt uttryck sätter tonen.
─ Det är inte minimalistiskt. Här finns mycket värme och mycket detaljer från första stund man kommer in, säger Johanna Axe Skoglund och lägger till:

─ Jag tycker att det är väldigt roligt att det just är ett Kom Hotel som arbetar efter ett högre syfte. Pengarna går till den ideella föreningen KFUM Central, vilka investerar för framtidens unga. Samtidigt fåt vi ett bra hotell på ett bra läge i Solna, med närhet till allt från färdmedel, Arlanda, city och Hagaparken.

Ombyggnationen certifieras enligt BREEAM in use nivå Excellent.

Artikeln publicerades först i Bygg- och fastighetstidningen #2 2020

Text av Jessica Nejman

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!