2020-05-06 Insekter och mikroklimat: Framtidens fasader hyllar mångfald https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2020/05/Paraden-kod-Arkitekter-foto-Mans-Berg.jpg

Insekter och mikroklimat: Framtidens fasader hyllar mångfald

Reportage

Fasaden på en byggnad är det ansikte vi möter, men det är så mycket mer än färg och form som skapar våra offentliga rum, vår stadsbild och omvärld. Branschaktuellt har pratat med Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter om framtidens fasader och vikten av att fundera över vad vi lämnar efter oss till nästa generation.

Kod Arkitekter grundandes år 2000 och firar in det nya året med ett 20-årsjubileum. På meritlistan finns ett 40-tal byggda projekt, med allt från bostäder, offentliga byggnader, stadsutveckling och innovationsprojekt. Följer det gör utmärkelser som Bostadspriset 2009 och priset för Årets betongsarkitekt 2013. För att inte nämna vinnare av Byggnadsmärket 2018 och nominerade till Årets Fasad 2019 för bostadskvarteret Paraden i Barkarbystaden.

Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

─ Jag är extra stolt över att vi firar 20-årsjubileum. Det blir samtidigt en tid för reflektion. Vad har vi gjort och vart är vi på väg? Under våra 20 år har vi skaffat oss en gedigen kunskap, kraft och mod att verkligen göra skillnad och förflytta branschen. För oss arkitekter handlar arkitektur om att forma samhället för kommande generationer, med civilisationens efterlevnad och planetens överlevnad i fokus. Arkitektur handlar ju självklart om mycket mer än bara fasader, men jag vill lyfta fasadens roll att forma vår bild av samhället. Fasad och volym är något som vi alla möter.  

Paraden Barkarby

Paraden i Barkarby nominerades för den spektakulära fasaden. Det är ett stort bostadskvarter i centrala Barkarbystaden ritat på uppdrag av Åke Sundvall. Med en högrest fond mot torget och en blåputsad fasad inspireras den av Stockholms konserthus. Byggnaden beskrivs som en modern tolkning av ett bostadspalats, där klassiska boendekvaliteter tar plats i ett nutida sammanhang.

Foto: Mans Berg


─ Vi blev nominerade till Årets Fasad 2019 och vann Byggnadsmärket från Järfälla kommun 2018 vilket är jättekul. Utmärkelsen delas retroaktivt ut av miljö- och bygglovsnämnden i Järfälla kommun och syftet är att uppmärksamma god arkitektur, stadsbyggnad och byggnadskultur i kommunen. Fasader kan alltså göra ett mer eller mindre bra jobb på sin plats. Arkitektur handlar om byggnader i relation till sin omgivning och det är precis det som vi på Kod Arkitekter arbetar med. Att organisera uttryck och volym utifrån plats för att skapa något som ger tillbaka till omgivningen. Så fort man bygger nytt tar man något, därför är det så viktigt att fundera på vad platsen behöver få tillbaka för att bli bättre.  

─ Paraden ligger i ett nybyggnadsområde där en helt ny stad växer fram, precis vid det stora fina torget. Vi kände att vi ville ge en värdighet till torget, det behövdes en pampig fasad, en fond mot torget som lyfter upp helheten och kommunicerar att det här är en viktig plats. Vi kände att torget saknade den kraften, den dialogen tillbaka. Det var också en möjlighet för oss att skapa en kvalité som förädlar området, både för dem som betraktar fasaden men också för dem som bor i huset. Det var också viktigt för oss att skapa en fasad som är samtida, som ger någon form av koppling till den tid vi lever i eftersom fasaden är en spegelbild av hur vi ser på oss själva och vår samtid.

Framtidens fasad

Blickar vi då framåt finns det mycket som dyker upp i diskussionen om framtidens fasader. Allt från bioaktiva fasader, datastyrd CNC-fräsning och 3D-printing. Men Åsa Kallstenius återkommer till frågan om funktion, snarare än estetik.

─ Fasaden kommer vara mycket mer än dagens estetiska klimatskal. Idag skulle jag säga att vi inte gör så mycket mer än försöker hålla väder, vind och fukt utanför för att skapa ett skydd för inomhusklimat, eller fyller en estetisk funktion för att markera plats och rum. Framtidens fasader kommer behöva göra mycket mer för klimatet. Vi kan alldeles för mycket idag för att låta en sådan stor yta, speciellt i staden, inte erbjuda ett hem för fler. Om vi verkligen vill anta den här utmaningen måste vi våga titta på arkitektur och estetik med nya ögon. Det finns en rörelse idag som enbart vill skapa historiska fasader. Det är direkt farligt för framtiden eftersom den synen tar inte tillvara på den kunskap och det behov som framtiden behöver. Vi behöver titta på faktorer som biologisk mångfald, insekter, mikroklimat och mer växter. Jag tror starkt på att naturen kommer komma in mer i fasaden, säger Åsa Kallstenius och avslutar:

─ Det är viktigt att vi funderar på vad framtidens fasader bör vara. Jag vill ge en uppmaning till alla, politiker, tjänstemän och branschen i synnerhet, att ta sig en funderare. Vad vill vi lämna efter oss?

Artikeln är en del av Tema Framtidens fasader i Bygg & Fastighet nr 2 2020.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!