2019-11-08 Logistik & Transport Göteborg 2020 https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/11/logistikmassan-webb.jpg

Logistik & Transport Göteborg 2020

Mingelbild från mässan 2018. Foto: Svenska Mässan
Reportage
Transport & Logistik

Nu har Logistik & Transport i Göteborg slagit upp dörrarna. Ämnen som Teknikrevolutionen, Start Ups och En traditionell bransch under digital- och grön transformation fyller konferensprogrammet.

Ett nytt framtidsområde på mässan är Future Lounge som arrangeras tillsammans med Chalmers institution för teknikens ekonomi och organisation. I Future Lounge kan besökare ta del av pågående forskningsprojekt direkt på mässgolvet.

– På Future Lounge kommer bland annat projektet DREAMIT och AKTA att visas upp (se faktaruta). I projektet DREAMIT använder forskarna sig av beacons i Göteborgs Hamn, dels för insamling av data men också för att på sikt skapa mycket flexibla och kostnadseffektiva incheckningslösningar. I projektet AKTA studeras hus framväxande teknik för plockutrustning kan skapa smartare, snabbare och mer flexibla plockprocesser, berättar Jan Nilsson, affärsansvarig för Transport & Logistikmässan.

Future Lounge är en del av mässans ambition att debattera, utveckla och sprida ”state of the art” lösningar för såväl nordiska som globala varuflöden. Årets fokusområden Materialhantering/förpackning, Start-ups, Handel/E-handel, Intralogistik, Robotisering och Intermodala transporter skapar tillsammans en plattform för den största mötesplatsen för alla inom logistik.

Intresse från ledande aktörer

En annan nyhet är att en av Europas ledande aktörer inom intern logistik, Gebhardt Intralogistics Group, ställer ut på Logistik & Transport som en del av en nordisk offensiv.

– Gebhardt blir en av årets största utställare. Det nystartade svenska bolaget, under namnet Gebhardt Nordic AB, arbetar med allt från automationsenheter och lagerhanteringsprogram. Logistik & Transport erbjuder en perfekt plattform för nätverkande och ett sätt att få goda kontakter i branschen, säger Jan Nilsson och avslutar:

– Vill ni träffa branschens hetaste utställare och få reda på de senaste branschnyheterna, fylla på med kunskap på konferensen eller varför inte gå på streetfood-fest och mingla loss, så är ni hjärtligt välkomna i november.

FAKTA

DREAMIT

I projektet DREAMIT (Digital Accesshantering i Realtid för Intermodala Transporter) kommer vi att demonstrera hur forskningsprojektet använder beacons i Göteborgs Hamn, dels för insamling av data men också för att på sikt skapa mycket flexibla och kostnadseffektiva incheckningslösningar. Tidigare studier visar på stora brister i dagens accesshantering i bland annat hamnar och järnvägsterminaler där endast enstaka processer står i fokus. Ett systemperspektiv är därför viktigt som omfattar samtliga aktörer inom sjöfart, väg och järnväg.

AKTA

Projektet AKTA studerar hur framväxande teknik för plockutrustning kan skapa smartare, snabbare och mer flexibla plockprocesser. Ett exempel är att använda smarta glasögon inom materialhantering. Det man vill uppnå med projektet är att se till att rätt komponenter hanteras på ett effektivt sätt. Därför har man i forskningen valt att fokusera på två områden: Informationsdelning och bekräftelse. En central del är gränssnittet för plockinformation i t.ex. smarta glasögon för att effektivt presentera all information i glasets prisma samtidigt som du har händerna fria.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!