Nyheter Reportage
2 min lästid

Brandstation byggs – utan traditionell stång

19:e februari 2019, 08:20
Brandstation byggs – utan traditionell stång
Bildkälla: Kfab.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

En ny brandstation byggs utanför Katrineholm och som då även kommer att täcka upp behovet för Vingåker kommun – men stationen får klara sig utan den klassiska stången.
– Man får ta trapporna, säger Anders Nordh.

Västra Sörmlands räddningstjänst, VSR, får en ny brandstation vid norra utfart, väg E56, i Katrineholm. Den ska täcka både Katrineholms och Vingåkers kommuns behov genom en lokalyta på 2740 kvadratmeter. Det kommer att omfatta hallen för brandbilar, en kontorsdel och en krisledningscentral.

Den tidigare brandstationen, som hade sitt ursprung från femtiotalet, låg tidigare mitt i Katrineholms centrum. Nu flyttas den istället intill VSR:s övningsområde av tillgänglighetsskäl.
– Dels så var den uttjänt och dels så behövdes ett annat läge för den för att man ska komma snabbare fram vid brand. Landsvägen gick tidigare inne i stan men nu har man lett den utanför och då krymper vägarna med all lokaltrafik, så då blir det problem att ta sig fram, säger Anders Nordh från Katrineholms Fastighets AB, kort kallat KFAB.

Utformad av tidigare brandchef

Hallen har en plåtklädd fasad med gula portar och kontorsdelen, som med sina 140 kvadratmeter är placerad bredvid hallen, har en tegelfasad. Lokalerna är utformade med hjälp av en tidigare brandchef och hade nyligen tillträde.
Vid intervjutillfället stod stommen uppe och montering av fönster, dörrar och tak var igång – men ingen klassisk stång.
– Alla tror att det är en sån där stång som man glider ner för när det kommer ett larm, men inte i den här. Då får man ta trapporna.

Så den där stången är bara en myt?
– Nja, det har funnits på många håll och även vissa nybyggda brandstationen har stången för att snabbt kunna åka ner en våning eller två, men här finns den inte.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #3 2018 och har uppdaterats.

#brandstation #katrineholm
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0